Реклама / Ads
56| 5436 |30.01.2014 НОВИНИ

Станишев: Президентът пак е в услуга на ГЕРБ

.
Източник: Булфото
Г-н Плевнелиев се поставя за пореден път в услуга на ГЕРБ. Ясно е какво се цели чрез тази инициатива - да се попречи на приемане на ново изборно законодателство, което да прекрати нечестните практики и начина на правене на избори, които правеше ГЕРБ.
 

Така коментира председателят на БСП Сергей Станишев решението на президента Росен Плевнелиев да се проведе национален референдум.

По думите му големият скандал и проблемите с изборното законодателство са възникнали именно на президентските избори. "За пръв път имаме президент, който беше избран с манипулации, фалшификации на изборите", добави той.

„Видяхме как ГЕРБ правят избори. Правят ги с костинбродски бюлетини и тяхното пускане в урните, с всички нечестни средства”, допълни Станишев. По неговите думи е показателно, че след като ОСС и ПАСЕ са имали много тежки препоръки за промени в изборното законодателство, ключовите препоръки не са били реализирани от ГЕРБ, докато са били на власт.

„Дискусията по новия Изборен кодекс върви в гражданското общество и в парламента вече 7 месеца. 7 месеца мълчание по този въпрос, сега в последния момент една шумна инициатива, която има ясни политически цели", подчерта Сергей Станишев.

„Първо ще се спра върху идеята за задължително гласуване на изборите. В колко европейски страни съществува тази практика? Мисля, че в три. Всъщност зад какво застава г-н Плевнелиев? Циркулира  една идея на ГЕРБ да няма санкции, но да има бонус по 20 лв. за всеки, който гласува.

Отговорете си сами на въпроса ако един човек, който има работа, не харесва всички политически партии и системата, за 20 лв., ще отиде ли да гласува? Но има немалко хора, които са сред таргет групите на купувачите на гласове, които за 20 лв. ще имат силен мотив. Всъщност президентът затова ли е  - да се узакони купуването на гласове чрез държавата? Представяте ли си каква ще бъде реакцията на Европа?”, попита лидерът на БСП.

Той е на мнение, че така ще бъдат облекчени купувачите на гласове за сметка на данъкоплатците. „Да кажем, че са гласували 4 млн.души. Това означава 80 млн. сметка за всеки избори за сметка на данъкоплатците. Не за увеличаване на майчинските, не за пенсии и други социални дейности, а за подпомагане на купувачите на гласове”, обясни той.

„Президентът предлага да се въведе електронно гласуване. Отговорете ми, какво е първото задължение на държавния глава - да отстоява и спазва Конституцията на републиката. Има решение на Конституционния съд, поне това усилие би трябвало да направи Плевнелиев, да прочете как се е произнесъл КС по въпрос, отправен към него, че подобен тип гласуване е противоконституционен.

Замисляте ли се какво прави Плевнелиев. Практически, ако погледнем на въпроса, мотивът е, че това нарушава тайната на вота. Един основен принцип и едно от нещата, които притесняват българските граждани, защото често се правят опити за нарушаване на тайната на вота", обясни Станишев.

По отношение на третата  тема - мажоритарен избор на част от народните представители, Сергей Станишев попита дали някой може да си спомни поне 5 имена от 31 на депутати, които са били мажоритарно избрани и би трябвало да бъдат най-ярките в предишния.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5154 |29.01.2014 Президентът наложи вето на Закона за лекарствата . 4| 5155 |25.01.2014 Вицепрезидентът предлага КСНС заради СРС-тата . 80| 4869 |25.01.2014 Станишев: Окупацията на СУ е срещу знанието . 27| 5042 |22.01.2014 Президентът отложи посещение в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads