Реклама / Ads
5| 4293 |06.11.2014 НОВИНИ

Станишев призова за европейска политика за бежанците

.
Трябва да разработим общ план за действие на ЕС, за да се справим с увеличаващите се миграционните потоци. Миналата година повече от 400 000 души са кандидатствали за международна закрила в рамките на ЕС, което е с 30% повече в сравнение с 2012 година.
 
Това каза лидерът на ПЕС и член на Европейския парламент Сергей Станишев, след като откри конференция на тема "Политики за бежанците, основани на солидарност", организирана от Фондацията за европейски прогресивни изследвания в Брюксел.

"Всички си спомняме трагедията край бреговете на Лампедуза, когато 300 души загубиха живота си. Този случай за пореден път доказа необходимостта от безопасен достъп до процедурите на ЕС по предоставяне на убежище. Да се гарантира, че всички процедури трябва да зачитат човешките права, включително правата на свобода и сигурност на личността. Това не е малтийски, гръцки, италиански или български проблем. Това е въпрос на европейска солидарност с хората, търсещи закрила, и между държавите-членки."

Лидерът на ПЕС призна, че страните от ЕС не могат сами да се справят с проблема, нито Европа може да приеме всички, но трябва да поеме отговорността си като най-богатия континент. "Основните две посоки, в които трябва да работим са превенция и интеграция на бежанците" - подчерта Станишев. Той поясни, че от особено значение е сътрудничеството с трети страни.

"Трябва да се насърчава мобилността и законната миграция към ЕС, но също така да се подпомага развитието в държавите, от които идват мигрантите, като се подобри стандарта им на живот. ЕС трябва да се съсредоточи върху насърчаването на демокрацията чрез сътрудничество за развитие и чрез подкрепа за политическия плурализъм, парламентарната демокрация, върховенството на закона и основните права."

"Миграцията създава предизвикателства, но предлага и много възможности да обогатим нашия континент в културен, икономически и социален аспект. Мигрантите могат да изиграят ключова роля в съживяването на икономиката в застаряваща Европа." - допълни лидерът на ПЕС.

В заключение Станишев засегна една особено наболяла тема в Европа, а именно нарастването на ксенофобските нагласи, които набират все повече скорост и представителство и на политическо ниво. "Основна изкупителна жертва са, както винаги чужденците, различните. Европа няма нужда от това. Искаме Европа, която предлага защита на онези, чийто живот е застрашен. Европа, която им осигурява законни процедури за убежище и се стреми да ги интегрира пълноценно в обществото".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5373 |31.10.2014 Станишев зове: Молдова да продължи по пътя към Европа . 4| 4597 |22.10.2014 И Кунева се уреди с членство в Европейската народна партия . 4| 4544 |22.10.2014 ЕП одобри новия състав на Европейската комисия . 12| 4931 |18.10.2014 Станишев: Сам ще настоявам ЕП да свали имунитета ми максимално бързо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads