Реклама / Ads
23| 5412 |08.05.2014 НОВИНИ

Станишев: Продължаваме да разрешаваме проблемите на зърнопроизводителите

.
Разбирам вашите проблеми. Убеден съм, че правителството прави всичко възможно секторът да се развива. Безспорно сме заварили влошено качество на администрацията, след управлението на ГЕРБ. Но смятам, че ще бъдат взети необходимите политически решения за подобряване на сектора, като например повече средства за производство.
 

Това заяви днес по време на среща лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев. С него бяха още Явор Гечев, зам.-министър на земеделието и храните, Светла Бъчварова, председател на Комисия по земеделието и храните в НС, Андрей Вълчев, експерт към Съвета по земеделие и гори към НС на БСП и ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

По време на проведената среща Сергей Станишев подчерта, че правителството продължава да работи по проблемите на зърнопроизводителите в страната.

Уверен съм, че по отношение на акциза за горивата, договореното ще бъде изпълнено. Ще се изплатят средствата за национални доплащания на площ, които са поети като ангажимент от държавата. Приоритетно за 2015 г. ще бъде разработена Държавна помощ за възстановяване акциза за горива и съответно осигурен финансов ресурс в бюджета. Ще бъде продължена държавната помощ за преотстъпения данък за инвестиции в земеделието”, заяви лидерът на социалистите.

Поети бяха и ангажименти новата Програма за развитие на селските райони да бъде преразгледана в частта си, засягаща консултантската дейност и заложените средства, като целта са инвестиции в реалното производство.

По време на срещата председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Румяна Ангелова посочи, че проблемите в сектора трябва да се решат възможно най-скоро. Сред проблемите, които притесняват зърнопроизводителите, бе въпросът за акциза и горивата, липсата на насрочено заседание на Консултативния съвет по зърното, но те изразиха задоволство за това, че механизмът за начисляване на ДДС работи. Бе поставен и въпросът за създаване на Закон за браншови организации, с който да се регулира легитимността на неправителствените организации.

Светла Бъчварова изрази благодарност за експертната помощ и диалога от страна на ръководството на Национална асоциация на зърнопроизводителите,  както и за съдействието при изготвяне на промените в Закона за подпомагане на земеделските производители, а също и за защитата на лицензираните земеделски производители.

От своя страна зам.-министър Явор Гечев бе категоричен, че в рамките на тази година ще има Закон за браншовите организации. Той каза още, че въпреки намалението на общите средства по Програмата за развитие на селските райони, се работи по създаване на политики, които да направят българското земеделие по-ефективно.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 52| 6288 |07.05.2014 Станишев: Европейският енергиен съюз не е тема за политически дивиденти . 55| 7410 |06.05.2014 Станишев:Със закона полицаите ще почувстват отношението на държавата . 90| 6249 |02.05.2014 Станишев: Ако гласуват за социалистите, хората могат да очакват една нова Европа . 89| 6395 |01.05.2014 Станишев: Червеното знаме отново е символ на надеждата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads