Реклама / Ads
46| 4740 |15.08.2014 НОВИНИ

Станишев:Ще подкрепя Кристалина само ако постът бъде даден на ЕНП

.
Ще подкрепя Кристалина Георгиева за дипломат №1 на Европа само ако постът бъде даден на ЕНП. В противен случай ще дам гласа си за кандидата на ПЕС- Федерика Могерини от Италия.
 

 

Това написа в писмо до премиера Георги Близнашки бившият лидер на БСП и настоящ евродепутат Сергей Станишев. То дойде в отговор на молбата на Близнаашки към него да удари рамо на Кристалина Георгиева в борбата й за високото място.

 

Соцлидерът обърна внимание на служебния премиер, че при определянето на позициите, които заема една или друга фигура на европейско ниво, се отчитат както професионалните качества, така и принадлежността към съответното политическо семейство. Този европейски принцип за търсене на справедлив баланс и съгласие се зачита както от ЕНП, така и от ПЕС. Пример за това е подкрепата на социалистите за новия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

 

Социалистът припомни, че като премиер през 2007 година е номинирал Меглена Кунева за първи български еврокомисар, независимо че е била представител на по-малкия коалиционен партньор в управлението - НДСВ.

Тя имаше необходимия опит, професионализъм и авторитет, за да получи важен ресор - „Защита на потребителите", въпреки че зае поста по средата на мандата и ключовите позиции вече бяха разпределени. Към онзи момент това беше най-доброто решение за България, подчертава Станишев.

 

Сега, изтъква обаче той, в медиите се акцентира на въпроса „кой?", а не „защо?" и „какво?" би направил за страната ни бъдещият еврокомисар.

 

Бившият лидер на БСП разкритикува и президентската администрация, че за КСНС при президента на 17 юни е било постигнато споразумение между водещите политически сили да се проведат консултации по редица въпроси. Една от темите беше и публичното дискутиране на номинацията на българския еврокомисар.

Въпреки изричното ми настояване, на срещата при президента по повод банковата криза, тази тема не беше засегната, а разговорът се сведе до посочване на дата за произвеждане на изборите;припомня Станишев.

 

Той също направи забележка на служебния премиер Близнашки, изтъквайки, че основната задача на служебното правителство е произвеждането на свободни и честни избори. Затова будел тревога фактът, че на първото си заседание кабинетът взел решение за номиниране на българския еврокомисар на тъмно, което е в разрез с договореното при президента и с позициите, които Близнашки лично отстоявал публично.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 4914 |13.08.2014 Близнашки моли Станишев да подкрепи Кристалина . 52| 5074 |06.08.2014 Първо решение на кабинета: Предложи Кристалина за комисар и дипломат №1 на ЕК . 1| 5377 |06.08.2014 Кабинетът ще заседава за Кристалина Георгиева . 37| 5065 |30.07.2014 Пак се отвори парашутът на Кристалина за дипломат №1 на ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads