Реклама / Ads
2| 4563 |12.01.2024 НОВИНИ

Стоянов: Водните оръдия на протестите срещу БФС - без лютив спрей и правилно използвани

.
Като правилно решение оцени използването на водни оръжия по време на протеста срещу Българския футболен съюз вътрешният министър Калин Стоянов. Той увери, че в машините са били заредени само и единствено с вода, не е имало добавени оцветители, лют спрей и други вещества.
 

Стоянов отговори на въпрос на депутата от ПП-ДБ Кристина Петкова в рамките на парламентарния контрол. 

 

Припомняме, че по време на протестите срещу ръководството на БФС се стигна до напрежение между протестиращи и полиция. Заради насилието се стигна до искане оставката на Стоянов, който така и не се раздели с поста си на МВР шеф. 

 

"И добре че го направихме, тъй като не допуснахме човешки жертви. И аз считам, че постъпихме правилно с това, че изкарахме машините. И както ви стана ясно, тези машини, ако работят по начина, по който трябва да работят, при тях всичко става на кълбета. Имам предвид, интензивността, с която ние ги използвахме, беше изключително малка. Просто ги охладихме. Нищо повече", коментира вътрешният министър по повод употребата на водните оръдия.

 

Стоянов заяви още, че по време на протестите в МВР не са постъпвали данни за ескалация и до последно демонстрацията е била заявена като мирна. Той обясни, че при крайна необходимост служителите на реда могат да ползват помощни средства като преди това задължително се издават предупреждения, каквито е имало в нощта на протестите срещу БФС.





МВР готви законодателни промени след протеста срещу бившия шеф на Българския футболен съюз Борислав Михайлов, който доведе до сблъсъци в центъра на София през ноември, стана ясно още по време на изслушването. 

 

Измененията засягат нормативни актове за провеждане на масови мероприятия. Ще има и текстове, които да защитават журналистите, които отразяват подобни прояви. Припомняме, че след протестите се появи информация за множество пострадали при демонстрациите журналисти, срещу които е било проявено насилие от страна на полицията.

 

Припомняме, че протестите срещу Борислав Михайлов и ръководството на БФС пред стадион “Васил Левски” избухнаха заради решението на БФС да премести мача между България и Унгария от София в Пловдив заради намеренията на агитките да протестират от трибуните. БФС се опита да си измие ръцете и със СДВР, които отрекоха да са казвали, че мачът не може да се проведе с публика и ще има проблеми при неговото охраняване. Топката беше прехвърлена и на УЕФА.

 

Михайлов подаде оставка дни по-късно на 27 ноември. Временно управляващ БФС е Михаил Касабов. Предстои свикването на конгрес, на който да бъде избран нов председател.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4509 |12.01.2024 Цветелина Пенкова: България има суровините и хората, за да участва активно в реиндустриализацията на Европа . 1| 4551 |12.01.2024 КС образува дело по жалба за промените в Конституцията . 8| 4782 |12.01.2024 Ударите срещу хутите: Какво се знае до момента? . 6| 8306 |12.01.2024 Радев вдигна службите заради хутите и Червено море

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads