Реклама / Ads
23| 5786 |12.08.2013 НОВИНИ

Стоянович: Въпросът с вакъфските имоти е уреден преди век

.
Петър Стоянович Източник: Булфото
Въпросът със собствеността на отоманските паметници е уреден преди повече от век, но ако иска, турската държава може да помага финансово за реставрацията и поддържането им.
 

Това обясни министърът на културата Петър Стоянович пред Нова телевизия. Той обаче изрази съмнение, дали информацията за искането, те да бъдат върнати на Анкара, е вярна. По думите му турският вицепремиер Бекир Боздаг е бил на частно посещение и в момента „гадаем като в лексикон какво се е говорило по време на срещите".
Стоянович определи като гаф на президента Росен Плевнелиев, че български медии не са били допуснати до срещите.

„Дори и да приемем, че това, което се говори в последните дни е истина, това нещо като проблем – относно вакъфските имоти, е уредено между Царство България и Османската империя в 1909 година, с което нещата са приключени. Имоти, които са били неизползваеми остават във владение на българската държава, край, с което приключва този въпрос", каза министърът.

Поводът за изказването му е информацията в турски медии, че по време на посещение в България Боздаг е констатирал, че образците на отоманската архитектура са в отчайващо състояние и е поставил въпросът за връщането им.

„Колкото до реставрация на определени паметници на ислямската архитектура ние като държава, естествено, че имаме интерес, както работим с ЮНЕСКО например за поддържането на определени паметници, по същия начин да получаваме и съответна помощ за възстановяване на немалък брой паметници на ислямската архитектура. И сме отворени към това турската държава да подпомага финансово нашите усилия за поддържането на това недвижимо културно наследство", допълни Стоянович.

Той коментира, че проектът „Българският Лувър" със сигурност е повече грандомански, отколкото практичен, но „щом е започнат, трябва да се довърши". Преди време министърът определи проектът за бъдещия музей като „абсурд".

„Аз лично се осланям на две неща – както на мнението на експертите, независими от лична и политическа воля, така и на моето пряко задължение като министър да придвижа напред този проект. Вече толкова е налято като време и пари, че е грехота и срамота да не го завършим. За жалост, проблемите засега са повече, отколкото положителните неща, но този проект ще бъде завършен", каза още Петър Стоянович.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5163 |24.07.2013 М. Райков: Въпросът е приключен! Има указ! . 24| 6235 |18.06.2013 Хампарцумян: Въпросът е не в коя банка са държавните пари, а кой ги е поставил там . 20| 7296 |10.06.2013 П. Стоянович: Наградете майка ми, Ани Бакалова, след мандата ми . 2| 6233 |14.05.2013 България ще влезе в Шенген, въпросът е кога

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads