Реклама / Ads
8| 4890 |03.02.2011 НОВИНИ

Стойчев: Няма зърнена криза

.
снимка: Булфото
Председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев, обяви, че няма зърнена криза. От своя страна хлебопроизводителите отговориха, че политическите парии използват цената на хляба за предизборните си битки.
 

Политическите партии да спрат да използват хляба за предизборните си битки, за това призова председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Марияна Кукушева.„Растат цените на суровините, на енергийните разходи и това е растеж, който българският производител няма как да контролира. И в никакъв случай специално в хлебопроизводството и сладкарството този растеж на цените не е спекулативен. В момента цената на основната суровина – брашното, достига 60% от ценообразуването на хляба“, коментира Кукушева.

Няма зърнена криза, казвам го категорично. България е сериозен производител на зърно, що се касае до количеството, което произвежда и количеството, което консумира. Ние произвеждаме толкова зърно, че само 25% от него консумираме вътре в страната. Резервът е пълен, имаме свободни около 500 000 тона, дори да изнесем още 900 000 тона. Зърненият баланс е абсолютно вързан. Зърното се намира в пет производителя, в техните бункери, говоря за огромна част от зърното. Тук може да се питаме две неща – първо дали има спекула? Аз веднага казвам, че спекула има, но българският народ трябва да разбере, че думата не е незаконна, не е грешна. Спекула се върши по всички стокови и фондови борси; после бихме могли да се съмняваме дали нямаме картел, което вече е нещо незаконно и там трябва да се намесват други институции. Свалям шапка на хлебопроизводителите, защото те излизат вече на всички дебати с лицето си, а един друг бранш, който в момента плаща глоби – производителите на олио, обещава, че няма да има никакво повишение на цените и че няма да има на консултативните съвети и след това тихомълком олиото расте”, каза Стойчев.

Според него сега олиото на едро в България започна да става по-скъпо, отколкото олиото в Германия на дребно. Ако брашното у нас в момента струва 1 лев, 2 лева би трябвало да струва килограм хляб по сегашната договорка. Хлябът не струва 2 лева на килограм и аз съм сигурен, че те ще удържат друга цена, допълни той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4820 |03.02.2011 Кризата не отказа българите от гурбета . 4| 6039 |27.01.2011 Няма зърнена криза . 29| 5313 |16.01.2011 К. Тренчев:Социално-икономическата криза е най-важна! . 16| 10258 |09.01.2011 К. Стойчев: По-малко свобода – повече бедност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads