Реклама / Ads
10| 6238 |06.04.2020 НОВИНИ

Д-р Стойчо Кацаров: Забраната за профилактика и диагностика застрашава онкоболни

.
Д-р Стойчо Кацаров
Трябва да се преоцени забраната за извършване на профилактични прегледи, включително диагностични. Дейността на лечебните заведения извън Covid-19 е свита до минимум. Диагностиката на хора с онкологични заболявания е застрашена, което за някои от тях може да се окаже фатално.
 

Това заяви пред БНР д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването. 

 

У нас се откриват средномесечно около 3 000 нови случая на онкологични заболявания. В момента диагностичните методи са блокирани и на практика остават много недиагностицирани случаи. Така за част от хората ненавременното откриване на заболяването може да означава по-тежко или неблагоприятно протичане на заболяването, обясни Кацаров.

 

Подходът около Covid поставя всички лечебни заведения в много тежко положение, обемът дейности е свит до 25-30% от обичайния, каза Стойчо Кацаров.

 

В разгара на кризата, когато очакваме да има най-много пациенти, сме в ситуация, в която лечебните заведения са оставени без финансиране, а на много места медицински персонал се пуска в платен и неплатен отпуск, изтъкна той.

 

Според Кацаров системата има достатъчно капацитет да посрещне Covid-19, но има нужда да бъдат подкрепени лечебните заведения финансово, тоест да им се плати в тази извънредна ситуация по различен начин от обичайния.

 

По данни на Министерството на здравеопазването до момента у нас са проведени малко над 15 000 теста.

 

Трябва спешно да се преразгледа решението за тестовете и двата вида тестове да станат масови, отбеляза д-р Стойчо Кацаров.

 

„Бързи или бавни, в тази дискусия неправилно се противопоставиха едните на другите. Това са два различни теста, които дават различна информация. Те се допълват един друг. Спорът е безсмислен – дали да се прилагат или не. Разбира се, че трябва да се прилагат. Показателно е, че Военна болница е закупила и приложила 1250 такива теста, въпреки, че шефът на Щаба и шеф на самата болница казва, че не били годни. Правилно е да се правят и едните, и другите тестове. Това, което е още по-важно, е да се правят повече тестове, включително на контактни лица.” 

 

Тези, които нямат симптоми, в момента не се тестват, а опитът на други страни показва, че там, където се тестват масово и то хора без симптоми, се постигат по-добри резултати, подчерта Стойчо Кацаров. Това според него позволява на други страни да преживеят кризата много по-лесно. 

„И това им позволява и да очертаят картината, позволява им и да не прилагат драстични мерки на ограничаване.”

 

Относно удължаването на извънредното положение, аргументирано с липсата на достатъчно яснота за прогнозиране, Кацаров заяви:

„Ако преди месец нямахме информация и не можеше да се направи оценка и да се даде прогноза, то месец по-късно след първия регистриран случай, при такова обяснение би трябвало да попитаме – а какво правихте вие един месец, че все още не сте събрали информация и не можете да прогнозирате кризата? Такъв подход – ние нямаме информация, затова стойте си вкъщи, да видим какво ще стане в следващия месец – такава стратегия не е добра."

 

В момента повече хора се оплакват от неяснота около режима на явяване на ТЕЛК комисии, отколкото за неполучена медицинска помощ в условията на Covid-19, каза още на базата на получената в пациентската организация информация. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 7578 |03.04.2020 Д-р Кацаров: Здравната ни система не е под натиск. Други са причините за извънредното положение . 1| 3899 |24.03.2020 Китай маха забраната за придвижване в Ухан и провинция Хубей . 18| 35444 |22.03.2020 Д-р Стойчо Кацаров: Един въпрос към министър - председателя . 12| 4566 |15.03.2020 Църквата не спазва забраната за събиране на хора - единствената мярка срещу смъртоносната пандемия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads