Реклама / Ads
32| 6088 |05.06.2014 НОВИНИ

Стоилов вместо Станишев: Няма диктовка на ДПС към мандатоносителя

.
Чухме вариантите на политическата хронограма. Не е трудно те да бъдат разисквани като реални възможности. Ние като мандатоносители имаме друга важна отговорност. Тя е да представим важни и конкретни задачи, които да реши правителството, да ги разискваме с него и партньорите още следващата седмица и според това дали те ще бъдат възприети, дали по тях ще се постигнат конкретни резултатите следващите месеци, ще зависи дали е оправдано и колко да продължи животът на правителството и на парламента. Това заяви Янаки Стоилов, зам.-председател на ПГ на Коалиция за България, пред журналисти в парламент
 

„Ние сме готови да направи всичко, което зависи от нас за намиране на положителен изход по тях, но това ще зависи, както от нашите усилия, така и на партньорите и правителството. Дори ако тези задачи, в конструктивен диалог, в голямата си част не бъдат възприети, бъдат оспорвани, отхвърляни, ние дори нямаме основания да заявяваме подкрепа", каза той.

Според Стоилов целта е да се постигне стабилност, но не чрез разговори за различните варианти за избори, а чрез изпълнението на конкретни ангажименти.

„Те са свързани с реализацията на няколко индустриални проекта, промяна на начина на разпределяне на земеделските субсидии в интерес преди всичко на дребните и средните производители, стабилизиране на здравния сектор и неговата социална ориентация, отстояване на позициите на България по „Южен поток", търсене на резерви да се подобрят доходите там, където е най-необходимо. Това не са много сектори", поясни народният представител.

По темата за предсрочни избори, Стоилов отговори, че тази прогноза е била казана на езика на тотализатора 1-Х-2. „Т.е. тя предлага всички възможни опции, но има още две - изборите да са по-рано или по-късно от тези дати", уточни той. По неговите думи датите не могат да бъдат самоцел. „Ние не водим консултации просто за времето на изборите, ние ще водим разговори за това какви задачи е оправдано да продължат живота на правителството и парламента. Всички от тях трябва да започнат да се реализират в предстоящите месеци и ако дават резултати е основание да се продължи дейността", допълни депутатът. Той е категоричен, че няма диктовка на ДПС. „Те предлагат варианти, а ние в тези варианти влизаме с нашата позиция. Ние не чувстваме в случая пряк натиск и няма да допуснем натиск нито от страна на опозицията, нито от нечия друга, която да е в противоречие с позициите и интересите, които отстояваме", заяви зам.-председателят на БСП.

Стоилов припомни, че БСП носи отговорността на мандатоносител. „Явно до този момент тази роля БСП не е изпълнена достатъчно пълноценно. Ще продължим само ако отстояваме тази позиция и ако ни се даде възможност", каза той и допълни: „Да внимаваме да не предозираме кафетата, за да не развалим сърцето".

Голяма част от българските граждани, искат да има „шпори" за управлението, за да се ускори развитието на страната
„Чувам, че са слагали някакви „юзди" на лявата политика. Голяма част от българските граждани, ако мога да използвам тези сравнения, искат да има „шпори" за управлението, за да се ускори развитието на страната, да излезе тя на пътя на развитието, а не да бъде държана в състоянието от последните 20 години. Ние не поставяме никакви ултиматуми, а продължаваме да сме конструктивни партньори", коментира той.

Янаки Стоилов обясни, че в началото на седмицата БСП ще проведе заседание на Национален съвет, където освен анализ на изборните резултати, там ще бъде направена и политическа оценка на сегашното управление, а приетите задачите ще бъдат оповестени публично.

На въпрос къде е Сергей Станишев, народният представител отговори, че той е в страната и има политически ангажименти. „В следващите дни те ще бъдат съсредоточени в партията, а не в парламента", обясни той. Стоилов е категоричен, че сегашното управление може да представи силна кандидатура за еврокомисар, но в никакъв случай не може да бъде първостепенен и да определи живота на правителството.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 5277 |05.06.2014 Янаки Стоилов:Местан да не предозира кафетата . 32| 6575 |28.05.2014 Я. Стоилов: Лидерът не бива да подава оставка в момента . 30| 7114 |27.05.2014 Сергей Станишев: Единствено ПЕС стабилизира позициите си и запазва влияние . 38| 5060 |27.05.2014 Стоилов: Трябва ново ръководство на БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads