Реклама / Ads
42| 5949 |08.08.2014 НОВИНИ

Стойнев и Б. Борисов се скараха дали Уестингхаус е инвеститор

.
Гневни реплики отправи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по телефона към бившия енергиен министър Драгомир Стойнев от БСП по bTV. Борисов попита, но така и не получи отговор дали Уестингхаус ще инвестира в строителството на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Стойнев от своя страна каза, че неговото министерство само е продължило работата по него.
 

Договорът с Уестингхаус не го подписвам аз. Всички министри, както и министър-председателят са запознати с този договор. Когато министерски съвет взима три последователни решения не е нормално министър председателят да не знае. Не сме подписали договор с Уестингхаус за строителство. Никакви разходи няма да се правят, коментира още Стойнев.

Подобни реактори като Уестингаух се правят още 4, това е най-новото поколение реактори, не виждам нещо лошо и да дойде в България, заяви Драгомир Стойнев. Цената зависи от финансовия модел, посочи той на въпрос колко ще струва този реактор.

По "Южен поток" не бива да бъдем пасивни, този проект става заложник на един геополитически конфликт, допълни още министърът.

По време на изявлението му за проектите в ефира се включи експремиерът Бойко Борисов. "Напомням на Стойнев, че от 2006 г. неговата партия и Станишев са подписали договора за АЕЦ "Белене". За година и два месеца трябваше само да влязат и да възобновят строителството и приключват всякакви арбитражи. "Уестингхаус" идвали при нас. Да, идваха, но ни интересуваше колко ще струва. Те казаха: Нямаме цена. Питахме къде можем да видим тези реактори. Стойнев изрече лъжа, че са инвеститори, а те не са инвеститори, а са продавачи", посочи Бойко Борисов.

Факт е, че отново лъжете, както за Белене, така и за АЕЦ Козлодуй. Кое ви кара да подписвате и да правите смесена компания, когато нямате нито финансова, нито каквато и да е обосновка, запита по телефона Борисов.

АЕЦ "Белене" го загробихте вие, не му остана длъжен Стойнев. "Е, защо не го пуснете, като посочите откъде ще вземете парите", парира го Борисов. На въпрос на Стойнев защо са стопирали проекта, той отвърна: "Защото имахме същата хипотеза като с "Уестингхаус", тъй като вие бяхте подписали същото между НЕК и руска компания за Белене, затова спряхме проекта." Защо първо не изяснихте колко струва това, а подписвате акционерни споразумения, попита още Борисов.

Има 20 условия, за да влезе споразумението с "Уестингхаус" в сила, отговори Стойнев на твърдението, че това "упражнение" ще ни струва 30 млн. лева.

Нямам усещане, че БСП ще се разграничат от мен днес на националния съвет, заяви Стойнев.Според него Бойко Борисов не е запознат с някои подробности около договора с Уестингхаус и начина на финансиране на строителството на 7-и блок в Козлодуй.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 4841 |07.08.2014 Борисов събра подписите за регистрация на партията си . 71| 6331 |06.08.2014 Борисов: Кой може да изправи държавата по-добре от мен? . 20| 4878 |05.08.2014 Стойнев се похвали; по-добра икономика оставял . 27| 5132 |03.08.2014 Борисов възмутен: Не сме поискали помощ от ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads