Реклама / Ads
19| 6258 |16.05.2014 НОВИНИ

Стойнев: Страдаме от липса на човешки капитал

.
Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев
През последните години България е изправена пред икономически и социални трудности. Въпреки това, усилията на страната ни са насочени за създаването на силно конкурентен пазар и устойчиво общество с добри възможности на икономиката на България, което да смекчи икономическите шокове и да гарантира стабилен икономически резултат в бъдеще.
 

Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на конференция на Софийския форум по конкуренция, която съвпада с 50-годишнината от създаването на UNCTAD-Конференция на Обединените нации за търговия и развитие.

"Една от политиките, които води Министерството, е за намаляване на разходите на фирмите по отношение достъпа до финансиране и енергийни ресурси, намаляване на ограничителните лицензионни режими и насърчава антитръстовите правила на пазара. Убеден съм, че политиката в областта на конкуренцията е една от най-важните за гарантиране на пазарна икономика. Добрата конкурентна среда стимулира иновациите, производителността и конкурентоспособността", подчерта министър Стойнев.

Той припомни, че една от основните задачи на българското правителство е да се създаде по-добра бизнес среда.

"Нашата политика за конкуренцията има за цел да преодолее антиконкурентните практики в бизнес средата чрез прилагане на набор от пазарни правила, които да гарантират равни условия за всички предприятия", допълни Стойнев.

"През първите шест месеца след избирането на настоящото правителство от 29 май 2013 година успяхме да премахнем или облекчим повече от сто регулаторни и лицензионни режими, което направи средата по-лесна за гражданите и предприятията и позволи на последните да навлязат на съответните пазари", подчерта още министърът.

"Все по-често проблемите за защитата на конкуренцията са свързани с компании, имащи голямо международно присъствие, което налага политиката по отношение на конкуренцията и съответното наше законодателство в тази област да се адаптират към променената среда, за да не се допусне изкривяване на конкуренцията", каза още той.

В отговор на журналистически въпрос от какво зависи икномическия растеж министър Стойнев отговори, че най-важният и основен проблем, пред който се изправя българската икономика, е човешкият капитал.

"Все повече български фирми и предприемачи споделят, че има липса на добре образовани кадри. Това е една дългосрочна политика, чиито основи ние залагаме. Досега политиците в България винаги мислеха в перспектива за четири години - да покажат какво са направили и построили, само че тук ние трябва да заложим на дългосрочна политика за образовани, квалифицирани кадри", каза министърът.

Той подчерта, че това е първото правителство, което започна да налага дуалната система - нещо от което се нуждае бизнеса.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 5001 |07.05.2014 Стойнев: Дадохме старт на Южен поток, а Борисов да знае, че тези тръби ще бъдат под земята . 5| 5751 |30.04.2014 Др.Стойнев: ЕРП-тата да работят в България така, както в собствените си държави . 20| 5587 |28.04.2014 Др.Стойнев: "Южен поток" означава и 5000 нови работни места . 48| 5125 |24.04.2014 Стойнев: Проектът "Южен поток" няма да бъде прекратен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads