Реклама / Ads
3| 2408 |14.02.2024 НОВИНИ

Столтенберг: Не трябва да подкопаваме доверието в сдържащата сила на НАТО

.
Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг Източник: БГНЕС
"Не трябва да подкопаваме доверието в сдържащата сила на НАТО" - така генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг отговори на въпрос, свързан с думите на бившия американски лидер Доналд Тръмп, че би насърчил Русия да нападне страни от Пакта, ако не си плащат за отбрана. Същевременно той даде да се разбере, че приема критиката по отношение на разходите.
 

Столтенберг уточни, че се касае не само за доверието в инвестициите, но и в комуникацията между партньорите, затова не трябва да се оставя място за погрешни послания. На брифинг преди утрешната среща на министрите на отбраната на Алианса той бе категоричен:

 

"Всяко предположение, че няма да се защитим един друг, подкопава сигурността на всички нас, повишава риска и затова е много важно както на действия, така и на думи да излъчваме достатъчно ясно посланието, че стоим зад ангажиментите си да защитаваме всички съюзници".

 

"Съединените щати винаги са водели битките си със съюзници и това ги е правило по-силни - от Корейската война до Афганистан", поясни Столтенберг и припомни, че чл. 5 е задействан единствено след атаката на 11-и септември. Той същевременно каза, че критиките на бившия държавен глава Тръмп имат известно основание:





"Критиките, които чуваме, не са основно към НАТО, а за съюзниците от Пакта, че не харчат достатъчно. И това е основателно и е отправяно като послание от редица американски администрации - че съюзниците от Европа и Канада трябва да правят повече разходи, защото няма справедливо разделение на товара. Добрата новина е, че съюзниците от НАТО правят точно това".

 

Шефът на НАТО информира също така, че очаква 18 страни членки да достигнат целта от 2 на сто разходи за отбрана тази година. Миналата година съюзниците от Европа и Канада са повишили разходите с 11 на сто, а от 2014 година след поетия ангажимент за тяхното увеличение, са заделили над 600 млрд. долара за целта. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2495 |14.02.2024 Путин подписа закон за конфискация на имущество за "фалшификати" за руската армия . 4| 2470 |14.02.2024 Ще падне ли главата на министър Йоловски след ротацията? Кирил Петков не бил доволен от него . 19| 8993 |14.02.2024 Иво Инджев: 30 доказани лъжи в полза на рашиzма само в едно предаване на Волгин . 1| 2485 |14.02.2024 Зa втopи път „иcтopичecĸoтo пo cвoя мaщaб“ шпиoнcĸo дeлo на "Резидента" влизa в Coфийcĸия вoeнeн cъд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads