Реклама / Ads
34| 13341 |09.05.2021 НОВИНИ

Страх ли Ви е, господин Биков? Как един въпрос остана без отговор...

.
“Селски трибунал”. Това очевидно е заучената квалификация, която тези дни ще повтарят скаутите на Борисов. Определението вече бе повторено няколко пъти в рамките на днешния ден, а повод за него е скандалът в Комисията по ревизия на управлението на Борисов и твърденията на земеделецът Светослав Илчовски за рекет върху бизнеса, златните кюлчета и Мата Хари. А “селския трибунал” изглежда не е единственото, което ще повтарят…
 

Илчовски отказал да назове втори път името на “този затворник, за когото имало клип”, казал още, че видял кюлчетата, а после се оказало, че ги видял на снимка, което на Тома Биков му се струвало несериозно. На мен пък ми се струва несериозно да се повтарят едни и същи заучени от снощи изречения пред българските медии. Защото тази сутрин пред bTV проектопремиерът Дани Митов се възмути от същите тези неща. 

 

“Проследих целият този опит за разговор или за наказание, не знам. Този човек каза, че ще предостави документи. Предоставил е някакви документи на председателя на комисията, но аз още не съм ги получил и не знам какво пише в тях. Минаха доста дни. Уговорката ни след като той дойде внезапно в комисията, не знам по каква линия, беше да получил тези документи. По този начин няма как да зададем въпроси по същество”, посочи Биков.

 

“Всичко друго е разкази на човек, който очевидно е в някакъв междуфирмен спор със свой бивш партньор. Ние се оказахме в ситуация да изслушваме двете страни по някакъв техен спор”, допълни депутатът от ГЕРБ. Междуфирменият спор впрочем е още нещо, споменато по-рано днес. Сиреч парламентарната комисия се е превърнала в посредник между частните интереси на двамата бизнесмени. 

 

Иначе Тома Биков е категоричен - прокуратурата трябвало със сигурност да вземе отношение по показанията и самопризнанията на свидетелите. И комисията трябвало да излезе с доклад, което обаче според Биков няма да се случи.

 

“Всеки може да предостави документите. Аз съм член на тази комисия. Защо на мен не са предоставени? В момента сме абсолютно неравнопоставени с госпожа Манолова. А според мен в тях не пише нищо особено, което свързва ГЕРБ, Борисов и управлението с този човек. Ако беше така, бъдете сигурни, че и вие щяхте да ги притежавате…”, посочи още Биков.

 

Депутатът обаче не знаел дали скаутите на ГЕРБ легитимирали твърденията на Илчовски с поведението си - да пречат на изслушването.

 

“Всичко, към което имах претенции в тази комисия, е да се спазва процедурата. Тя е основата на демократичния процес. Вижда се какво е отношението ни към демокрацията. Манолова не беше в състояние да осъзнае и осмисли важността на процедурите. Затова тази комисия се превърна в един селски трибунал, станахме свидетели на едни доста срамни за парламента сцени и с това приключихме кратката работа на този парламент”, отсече още Биков.

 

“Нашата група просто е най-голяма. Как да саботираме? Влязоха хора, които в интерес на истината стояха и слушаха. Не съм видял чак пък някакво саботиране… Основните хора, които говорихме, бяхме членовете на тази комисия…”, посочи Биков. 

 

Въпросът страх ли ги е депутатите от ГЕРБ остана без отговор.

 

“Според мен част от хората не останаха доволни от показанията на Илчовски. Моят извод е, че хора като него притежават бизнес за 300 милиона. Но това е провал на целия демократичен процес. Изумен съм от това, че хора, които трудно връзват 3-4 изречения, притежават такъв бизнес. Не знам как се оправят с него”, посочи още Биков. 

 

Той обаче заяви - Борисов имал всички основания да заведе дело за оклеветяване.

“Всеки може да твърди каквото си пожелае. Не мисля, че това, което е казал Ангелов е съществен политически факт. За мен не е и няма как да го коментирам. Видях изразни средства, които не могат да изразят това, което мислеха двамата свидетели. Не им достигат изразните средства и на двамата. Съжалявам”, посочи Биков. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4538 |07.05.2021 Бербатов: БФС - лъжи, породени от паника и страх, че промяната идва . 32| 5675 |05.05.2021 Манолова за скандала в Комисията: От истеричното поведение на депутатите от ГЕРБ видяхме, че ги е страх . 8| 4096 |05.05.2021 Петър Чолаков: Мрачните тиради на г-н Борисов са породени от собствените му страхове . 18| 8992 |01.05.2021 Априлското въстание – величие, но и страх и покруса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads