Реклама / Ads
3| 5146 |24.04.2014 НОВИНИ

Страхотия! Опасен вирус близо до нас

.
В Гърция се появи първият внесен в страната случай на опасна зараза, причинена от мутирал вирус. Потвърди се, че лекуван в болница в Атина мъж е заразен с Близкоизточния респираторен коронавирус, съобщи Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията.
 

Според здравните власти в Гърция ситуацията е под контрол, а пациентът - в стабилно състояние, пише 24 часа. Заразата е много смъртоносна - в отделните региони на разпространение фаталните случаи са до 70 на сто. Предава се по въздушно-капков път. Започва с грипоподобни симптоми и преминава в скоротечна тежка пневмония и белодробен оток. Това обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология. Специалистите в центъра са направили генетична диагностика на вируса и имат готовност да реагират при нужда. Засега не се налагат никакви особени мерки, но при пациенти с треска, които идват от Близкия изток, лекарите трябва да мислят и за MERS-CoV, както медиците наричат инфекцията.

 

Хората, които пътуват в рискови държави, също трябва да имат едно наум при трескави състояния, отпадналост, белодробни оплаквания, мъчителна кашлица.


Към 22 април само официално потвърдените лабораторно случаи на MERS-CoV в света са общо 333. Местните здравни власти са съобщили за 107 смъртни изхода от заболяването, но те не са равномерно разпределени в засегнатите региони. От всички заразени  петнадесет са на хора извън Близкия изток. С най-новия случай в Гърция стават 10 за Европа. Основното огнище е в Саудитска Арабия, имаше съобщения за болни в Обединените арабски емирства, Катар, Йордания, Оман, Кувейт, но и в Германия, Великобритания, Франция, Италия, Тунис, Малайзия, а вече и в Гърция.

Този нов бета-вирусен щам на коронавируса се идентифицира при хора от септември 2012 г. Той е различен от вируса, причинил пандемията ТОРС през 2003 г. и взривовете на ендемични коронавируси.

 

Експертите очакват рискът от внос на респираторната зараза и в други държави да продължи. Засега няма еднозначни доказателства за произхода на вируса. Според европейския център за контрол на заболяванията най-вероятна изглежда версията, че MERS-CoV произлиза от гостоприемник сред животните. Основните подозрения падат върху прилепи и камили. Според д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор на България, най-много доказателства се натрупват за камилите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 6627 |16.03.2014 Взривоопасен референдум в Крим . 2| 6406 |30.01.2014 Задържан е издирваният в Европа опасен бандит - Каторгата . 0| 6067 |21.01.2014 Проф. Кантарджиев: Грипът е опасен за по-пълните хора . 51| 7696 |15.01.2014 Борисов: Първанов е тежък мой противник, по-опасен от Станишев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads