Реклама / Ads
24| 4839 |29.12.2023 НОВИНИ

Стратегия на терора: Светът осъди руската атака по цивилни в Украйна

.
Източник: Олег Кипер, председателят на Одеската областна военна администрация
Световните лидери осъдиха остро руската атака над няколко града в Украйна. Одеса, Киев, Днипро, Харков и Лвов бяха ударени в ранните часове на днешния ден. Засега се знае за най-малко 28 жертви. Десетки са ранени. Атакувани от руски ракети са жилищни сгради и родилен дом.
 

Британският премиер Риши Сунак написа в X, че тази атака показва, че "Путин няма да се спре пред нищо, за да постигне целите си и да изкорени свободата и демокрацията". 


Великобритания обяви, че ще предостави на Киев 200 нови системи за противовъздушна отбрана. Ракетите, които са произведени във Великобритания, са проектирани да бъдат изстрелвани от самолети, включително изтребители Typhoon и F-35.


"Днешният пакет за противовъздушна отбрана изпраща неоспоримо послание, в лицето на руското варварство, че Обединеното кралство остава абсолютно ангажирано с подкрепата на Украйна“, казва министърът на отбраната Грант Шапс.







Досега Великобритания е отделила 4.6 млрд. паунда в подкрепа на Украйна.


Министерството на външните работи на Франция Жералд Дарманен определи действията на Русия като "стратегия на терора", насочена към "унищожаването на украинската цивилна инфраструктура, за да се отслаби устойчивостта на населението". 


Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел бе категоричен, че става дума за "поредното страхливо и безразборно нападение срещу училища, метростанция и болница". 


Външната министърка на Германия Аналена Бербок бе категорична, че Москва "отново сее терор" и обеща Германия да не "отстъпи и сантиметър от подкрепата си спрямо Украйна". Всъщност Берлин вече е предоставил на Киев три системи за противовъздушна отбрана, а в края на ноември обеща нов пакет от военна помощ в размер на 1.3 млрд. евро. 







Американският президент Джо Байдън призова Конгреса на САЩ да излезе от задънената улица и да вземе решение за финансовия пакет в помощ на Украйна. Тя остана блокирана заради републиканците и заради обвързването на финансовата подкрепа за Израел и охраната по границата с Мексико. 


“Не бива да разочароваме Украйна. Историята ще осъди жестоко онези, които не успеят да отговорят на призива на свободата”, заяви Байдън.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4906 |29.12.2023 Мъже с маски и пистолети обраха магазин в София . 6| 5197 |29.12.2023 Русия прати в зандана за 9 г. съюзник на Навални . 1| 7824 |29.12.2023 Нургюл Салимова разби световната шампионка на първенството по блиц . 2| 5307 |29.12.2023 След Кристиан Таков правят филм и за Милен Цветков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads