Реклама / Ads
5| 6182 |03.11.2010 НОВИНИ

Студенти казват "не" на партийните манипулации

.
Няма да допуснем да се оказва политически натиск върху студентските съвети на вузовете в страната. Това заяви Петър Чаушев - председател на Национално представителство на студентските съвети (НПСС) в страната.
 

По думите му Национално представителство на студентските съвети се е оттеглило от подготвяната нова структура, която предстои да бъде учредена - Национален младежки форум. Причините са, от една страна, липсата на яснота какви неправителствени организации влизат в нея и чии интереси ще бъдат защитавани – тези на студентите или на каква младежите. А от друга - съмненията, че ще бъде политически използвана при президентските и местни избори, които ще се проведат през лятото на следващата година.

Чаушев заяви, че от НПСС на 100% подкрепят исканията на студентите от различните университети, които през последния месец организираха редица протести. Няма да бъде допуснато също затваряне на университети, дори и за месец.
От НПСС изразяват недоволството си от политиката на БАН. „БАН протестират постоянно. Нека протестират, но да докажат реално развитие на науката. Защото в Европа се показват научни постижения, а ние си чешем езиците и не правим нищо", изтъкна лидерът на студентите.

Според Чаушев, за да се развива науката в България, включително и в БАН, трябва да бъдат привлечени повече млади хора, които да влязат в научните колективи и да не се защитават интересите на политически партии. Не трябва да подкокоросват студентите и да ги изкарват на протест само заради идеята", категоричен бе Чаушев.

Той изрази задоволство от намерения диалог между СУ „Свети Климент Охридски" и просветния министър Сергей Игнатов. „Виждаме, че се стреми да защитава максимално интересите на студентите и знаем, че в процес на криза е много трудно и оценяваме действията му", заяви Петър Чаушев.

По думите му от НПСС ще поискат без колебание адекватни действия за подобряване на положението в българското образование не само от ресорния вицепремиер и министъра на финансите, но и от ръководствата на всяко висше учебно заведение в страната.

Според Чаушев крайно необходима е промяна в политиката на финансиране на университетите. "Образованието запада, броят на университетите се увеличава, а качеството намалява. Защо? Заради финансирането, което се е превърнало в порочна практика, а трябва да има реален баланс между качеството, рейтинга на вузовете и тяхното финансиране", отбеляза още той.

По думите му рейтнговата система „е нещото, което дърпа образованието напред, тъй като трябва да има конкуренция между университетите."

България трябва да стане адекватна образователна дестинация, не само европейска, но и световна. Виждам, че сега има държавната воля за това. Министър Игнатов наистина направи една разтърсваща реформа в образованието със Закона за академичната реформа, изтъкна председателят на НПСС.

Той заяви, че в края на 2010 година ще бъде избран и „Студент на годината", ще има награда и за най-известен български студент в света,. Целта е да грабнем интереса на най-будните студенти и докторанти в България и да спечелим доверието на обединена Европа, подчерта Чаушев. По думите му от настоящия момент до 15 декември ще се събират кандидатурите от всички вузове, като целта е да бъдат удостоени студенти от цялата страна, които са се доказали в различни области.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 5164 |01.11.2010 Студенти сравниха Дянков и Игнатов с тиква и кратунка . 4| 5011 |28.10.2010 Студенти и учени от БАН излизат на протест . 5| 5361 |20.10.2010 500 студенти на протест срещу дървената ваканция в СУ . 19| 5373 |19.10.2010 Студенти: Писна ни! Днес протестираме пред МС!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads