Реклама / Ads
1| 4049 |02.01.2015 НОВИНИ

Студентите по медицина, архитектура и математика най-често завършват в чужбина

.
Източник: архив
Медицина, архитектура, строителство и геодезия, както и математика са професионалните направления лидсери по индикатора "международна мобилност".
 

Това показва четвъртото издание на рейтинговата система на висшите училища. Студентите от тези специалности най-много са участвали по програми за обмен като Еразмус и Сократ през академичната 2012/2013 г. по данни на висшите училища, пише 24 часа.

 

Най-рядко са обменяли опит в чужбина следвалите животновъдство, енергетика и проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми. Нулево е участието в международни програми на студентите от профеусионалните направления металургия, религия и теология, както и теория и управление на образованието.

 

Проектът за рейтинговага система на висшите училища се изпълнява от Министерството на образованието и науката и консорциум ИОО-МБМД-С. В новото издание системата сравнява 52 професионални направления в 51 вуза на базата на 58 критерия. След препоръки от висшите училища е добавен критерият "институционална акредитация", а тежестта на обективните индикатори е увеличена на 90%.

 

Най-много участия в стажове имат студентите от здравни грижи, животновъдство, теория и управление на образованието. С най-малко участия пък са математика, теория на изкуствата и философия.

 

Според индикатора "чуждестранни студенти" първенец е направлението медицита. Следват го фармацията, стоматологията и общественото здраве. В края на тази класация са животновъдството, химическите науки и металургията.

 

Според резултатите от рейтинга Медицинският университет в София е лидер във всичките 5 професинални направления, по които обучава студенти. В лидерската група е и Софийският университет, който е №1 в 21 от 22 направления. Техническият университет в София е първенец в 5 от 8 направления, а Химико-технологичният и металургичен университет - в в 3 от 5.

 

Завършилите информатика в Софийския университет имат най-висок осигурителен доход след дипломирането си - 1860 лв. Като цяло сред завършилите през последните 5 години с най-висок месечен осигурителен доход са кадрите за IT сектора. Както и в предишното издание на рейтинговата система обаче има огромни разлики в нивата на доходите и реализацията в рамките на едно направление.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4620 |06.10.2014 Трима учени с Нобелова награда за медицина, открили навигацията на мозъка . 123| 10154 |17.07.2014 Нинова: Заради ГЕРБ студентите няма да започнат учебната година . 5| 6253 |14.06.2014 "Професия трол" нищят кандидат-студентите по журналистика в СУ . 22| 5795 |28.01.2014 Доц. Пиргова: Не може партии да подкрепят студентите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads