Реклама / Ads
2| 5052 |27.12.2017 НОВИНИ

Sunday Times: Британската полиция плати на 12 жени, че вкарала в леглото им агенти под прикритие

.
Британската полиция платила обезщетение на 12 жени, за това, че вкарала в леглото им агенти под прикритие. Това пише в свое разследване Sunday Times. Докато били следени под юргана, някои дами, предимно социалистки, дори забременели и родили деца от спецслужителите. След като приключили със задачата си, агентите изчезнали завинаги от живота на своите „любими“. Ето какво още пише изданието по този скандален случай, разтърсил Англия:
 

Беше по-скоро меден месец, отколкото ваканция, когато харизматичният приятел от  британско-италиански произход завежда Линдзи на вълшебно пътешествие до Венеция. Шепне й в самолета, че я обича и иска да прекара живота си до нея.Те прекарват два дни на площад „Сан Марко“, разглеждайки забележителности. Наслаждават  се на червено вино със спагети, отдават  се на страстна наслада от уединението си в апартамента им.

 

Линдзи е от Ливърпул, по това време в своята бурна 30-годишна възраст, с интерес към ляво ориентирани партии. Тогава смята, че Карло Нери е "единственият".  Това, което тя не знае обаче е, че Нери е полицейски служител под прикритие. Неговата задача е била да проникне в Социалистическата партия, а Линдзи е била конкретната му цел. Говорейки за първи път пред Sunday Times, Линдзи, сега 47-годишна (истинско й  име е защитено от закона), се чувства предадена не само от полицията, но и от британското правителство.

 

“Не бях извършила престъпление. Познавах много хора от Социалистическата партия в Лондон и Ливърпул ", каза тя. "Бях политически активна и участвах в няколко демонстрации  - " Спрете войната" и подобни неща. Полицията сметнала, че аз съм подходящата цел за този човек. И досега не мога да разбера, как е възможна такава измама. Те натрапиха шпионин в спалнята ми, а аз си мислех, че той ме обича. Полицията използва секса като оръжие и се чувствам осквернена. Мислех, че сме влюбени, но през цялото време той е докладвал за съвместния ни живот, докладвал е за най-близките ми приятели и семейството ми.Той ме заведе във Венеция. Как може  британският данъкоплатец да даде хиляди паундове за това, полицейски служител да заведе някого във Венеция за секс и за разглеждане на забележителности?“

 

Нери е фалшивото име на агент под прикритие, работел в Специалната демонстрационна група (SDS), строго засекретено звено на полицията, което захранва досиета на политически активисти от края на 60-те до 2008 г. Неговото поведение и поведението на колегите му са обект на обществено проучване, водено от сър Джон Митинг. Но вече две години, разследването все още не е публично  обявено, защото е затънало в правни диспути за това,  доколко законно би било стартирането му. Полицаят е един от десетките, които понастоящем подават молба за анонимност под прикритие, като твърдят, че разкриването им ще има неблагоприятен ефект върху техните деца. Поне до 2019 г., разследващите няма да изслушат свидетелствата на Линдзи и най-малко на още 12 жени, съблазнени от агентите под прикритие.  Някои от тях дори имат деца от шпионите.

 

Източници, близки до разследването твърдят, че полицията нарочно се бави, защото доказателствата за техните скандални операции срещу политически групи като Социалистическата партия, Младежта срещу расизма в Европа и различни екологични групи, трябвало да бъдат разгледани в тайна. Социалистите са били част от парламентарната група на Лейбъристката партия през 80-те години на миналия век. 

 

 Някои от измамените се страхуват, че сър Джон Митинг ще запази важни доказателства в тайна. "Полицията  действа бавно при подаването на искания за разследване на нейните офицери", каза източник. " Време е те да престанат да се мотаят".

 

Като цяло, Нери имал връзки с три жени, докато работел под прикритие. Неговите деветмесечни взаимоотношения с Линдзи завършват през 2002 г. Скоро започва да се среща с втора жена, също активист на Социалистическата партия, известна като Андреа. С нея се запознава на антивоенен протест. Смята се, че той съобщава на полицията  за профсъюзни кампании, акции за наемане на жилища за бездомни, стачки и антифашистка дейност из цяла Европа.

 

"Той ме съблазни, защото мислеше, че мога да го запозная с други членове на Социалистическата партия", каза Линдзи. Съпругата му не можеше да знае какво прави той по време на работа. Той ми показа снимки на сина си и каза, че не го е виждал, откакто е бил бебе. Каза, че иска отново да бъде част от живота на сина си. Мислех, че се  отваря за мен,  но всичко това бяха лъжи.“

 

След като се запознава с  него чрез приятели, Линдзи бързо се влюбва в Нери. Той прави разкошни подаръци: скъпа камера, комплект  бонго ( екзотични барабани Б.Пр.) и политически книги.  „Струваше ми се, че е отворен и честен. Той не говореше много за политиката и никога не чувствах , че се опитва да измъкне информация от мен. Току-що бях приключила продължителна връзка и търсех малко забавление. Намирах го физически привлекателен. В началото се виждахме три-четири пъти седмично, обикновено в апартамента му в Хакни. Излизахме с приятели, пиехме, вършихме нормалните неща, които правят двойките.“

 

Легендата за прикритие на Нери е, че той е бил ключар в Северен Лондон. Линдзи никога не е била представена на семейството или приятелите му. „Той се срещна с майка и татко“,  каза Линдзи. „Те го обичаха. Всички го обичаха. Като си помисля, че го запознах с родителите си, се чувствам напълно унижена.“ Връзката приключва, когато той започна да изчезва в продължение на дни без основателни причини. Накрая  й казва, че майка му в Италия е болна. Скоро след това те се разделят.

 

Тринадесет години по-късно, през 2015 г. близък приятел от активистките кръгове я информира, че бившата й любов е полицейски шпионин. Линдзи е  потресена. "Отначало не вярвах. Просто не можах да го приема. Не можех да допусна, че се е случило. Все още съм в шок. Имам син, който не знае за него. Но когато порасне, ще му кажа докъде полицията и правителството могат да стигнат, за да шпионират гражданите си.“

 

Тя обвинява полицията за нанесени щети. Реално полицията е изплатила обезщетение на най-малко 12 жени, които са били въвлечени в сексуални отношения от нейни офицери. От институцията  заявяват, че е неуместно да се коментира на този етап.


Превод: Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4345 |18.06.2016 Има обвинен за убийството на британската депутатка . 81| 7392 |17.01.2015 New York Times: САЩ ще помогне на България да се измъкне от руската сянка . 1| 4856 |12.03.2014 АФП: Български и румънски студенти най-ударени от британската политиката срещу имиграцията . 11| 7381 |23.12.2013 New York Times: България не е готова за сирийските бежанци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads