Реклама / Ads
10| 9670 |15.10.2012 НОВИНИ

Свалиха белезниците на Сумиста, за да си води бележки в съда

.
Петър Стоянов-Сумиста отрече всички повдигнати му до този момент обвинения - че е организирал престъпна банда, че е приемал поръчки за палежи, побои и убийства и да е разпределял такива, по време на частичните си обяснения по делото „Килърите”.
 

Той възрази още на първото изречение на обвинителния акт като изтъкна, че там неправилно е посочен с прякора “Сумиста”, тъй като до задържането си бил известен като “Вожда”.

Началото на изказването на Сумиста пък бе белязано от прецедент в процеса до момента. По искане на защитника на адвокат Николай Беров, което изненадващо бе одобрено от съда, белезниците на подзащитния му бяха свалени, съобщава „Стандарт”. Мотивът на адвоката бе, че Стоянов щял да си води записки и бележки и ще борави с документи по време на обяснението.

Петър Стоянов започна обясненията си с подробна автобиографична справка. Той посочи, че е бакалавър от Национална спортна академия (НСА) и има две незавършени магистратури – в УНСС и НСА. Бившият сумист наблегна на спортната си кариера и изтъкна стоте медала, които завоювал като професионален състезател.

Като експерт в Комисията по младежта и спорта в Народното събрание пък имал тесни контакти с депутати и работел много добре както с тях, така и с част от министрите. Стоянов буквално засипа съда с десетки документи и бележки, за които да бъдат приобщени към доказателствата по делото – самолетни билети, справки от МВР за напускане на страната и от Европейската федерация по сумо, които според него го вадят извън подозрение по част от твърденията на прокуратурата.

Петър Стоянов изчете и част от поздравителен адрес от Бойко Борисов от 12 май 2007 г., с който настоящият премиер го хвали за постигнати спортни успехи и подчертава задоволството си от резултатите му в сумото.

Сумиста представи и писмена характеристика от Калоян Махлянов - Котоошу, на когото Стоянов е кум и приятел.

Соченият за лидер на “Килърите” категорично отхвърли обвиненията на прокуратурата като заяви, че в ключови моменти, посочени в обвинителния акт, изобщо не е бил в България. В подкрепа на думите си Стоянов показа на съда справки от МВР за преминаването си през границата и паспорта си. Той се разграничи и от ликвидирането на Борислав Георгиев, като заяви, че в деня на убийството – 6 април 2008 г., бил на детски рожден ден на приятелско семейство в софийски мол.

Петър Стоянов разказа и за фирмите си, в които са работили трима от ключовите свидетели по делото - Лозан Цеков, Георги Петков и Боян Джамалов. Сумиста потвърди, че те са били негови подчинени, но не е имал и представа, че се занимават и с престъпна дейност.

По думите му, фирмите му били напълно чисти, а дейността им била абсолютно легална -  “Вип Брокерс” била в застрахователния бизнес, а „Виста 1” се занимавала с разнос на минерална вода. Петър Стоянов си спомни, че през 2010 г. го викнали в полицията и му съобщили, че подчиненият му Боян Джамалов се занимава с разпространение на наркотици, от което той много се разочаровал и го изгонил. Сумиста отрече да се е занимавал и с лихварство и подчерта, че не е знаел, че това е част от дейността на Джамалов. “Моя е вината, че не съм си проверявал хората и затова сега съм на това дередже”, отсече подсъдимият.

Соченият за главатар на “Килърите” напълно отрече да е бил в близки отношения с Васил Костов – Кеца, който според прокуратурата е бил негова дясна ръка в престъпната му дейност. Напротив, според думите на Сумиста, Кеца бил само негов телохранител, тъй като имал разрешително за оръжие и се ползвал с добро име в охранителната сфера.

За обвинения в поръчителство на две от убийствата - Георги Вълев, Стоянов обясни, че се знаели покрай сумото, но бързо му станало ясно, че не е човек, на когото може да разчита като президент на федерацията по спорта. Петър Стоянов потвърди, че през 2009 г. двамата се срещали няколко пъти в кафенето му “Куатро”, но за да обсъждат председателския пост в Българската федерация по сумо, който Стоянов заел същата година.

“Започнах подготовката на новия Управителен съвет на федерацията, а Георги Вълев беше от старото ръководство и това беше причината за срещите ни”, отбеляза Сумиста. Той допълни, че от Вълев искал подкрепа за спортните изяви на състезателите, като предостави хотелите си за ползване по време на лагерите.

Петър Стоянов категорично отрече някога да е познавал физическите убийци на шуменския бизнесмен Румен Рачев - Владимир Филев и Георги Трифонов. Стоянов обясни, че двамата със сочения за негова свръзка при убийството на бизнесмена – Данчо Йорданов от село Салманово, са поддържали чести контакти през лятото на 2009 г., но по съвсем друг повод.

Йорданов обещал да му съдейства за пререгистрацията на новозакупен автомобил “Субару”, чиито канадски номера трябвало да бъдат сменени с европейски. Дали съм му се обадил на 3 юли, когато е убит Румен Рачев – не знам, може и тогава да съм му звънял. Но не съм се обадил да разбера дали е убит, а дали е готова регистрацията на колата, за която чаках вече четири месеца”, посочи Петър Стоянов.

След показанията на Петър Стоянов – Сумиста, частични обяснения трябва да даде и Васил Костов – Кеца. След това се очаква да стартират и пледоариите по делото.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 6124 |22.02.2012 Дянков: Политически спекулации свалиха Павлова . 11| 5109 |05.07.2011 Активисти на ДПС свалиха доверието от Касим Дал . 2| 5833 |28.06.2011 Белезниците на "Килърите" остават . 35| 6327 |27.10.2010 Цв. Цветанов: Не познавам Сумиста, търсете го при президента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads