Реклама / Ads
1| 3257 |14.10.2022 НОВИНИ

Светлана Велизарова пред Фрог: Грипната епидемия няма да е по-страшна от тази преди появата на COVID-19

.
Светлана Велизарова
Грипната епидемия няма да е по-страшна от тази преди появата на COVID-19. Просто коронавирусът вече не е доминиращ и за това се появяват и другите вируси. COVID-19 от пандемичен, вече ще стане епидемичен вирус и ще трябва да свикнем с него, точно както сме свикнали с грипа.
 

Това заяви за ФрогНюз пулмологът проф. Светлана Велизарова.

 

"Причината да се появят грипните и респираторните вируси тази година, е че се премахнаха мерките срещу коронавируса, като маски, избягване на струпване на хора на едно място в заведения и т.н. Намалим ли тези мерки е естествено инфекциите, които се предават по въздушно-капков път да се появят отново. Те най-бързо се предават сред децата, общностите на децата в детските градини и училищата", допълни тя.

 

"Другото, което се наблюдава в момента е, че все повече деца боледуват от COVID-19, и причината е същата, която споменах преди малко", сподели Велизарова.


"Грипните епидемии започват винаги с грип тип А, който набира сили края на септември, но се изявява и в края на януари-февруари, и към края на епидемията се появява грип тип B, който е малко по-тежък", допълни проф. Велизарова.


"Тази година ще е много трудно разграничаването на заразяване с респираторно заболяване, заразяване с грип и заразяване с COVID-19. Причината е, че те много си приличат, всички започват с температура, болки в ставите хрема. Единствения начин да ги разграничим едни от други, това е да се направят въпросните тестове. В момента, в аптеките са пуснали страхотни тестове, които разграничават много добре  респираторния вирус, коронавируса и грипа.", подчерта пулмологът.

 

"Грипът се различава по това, че веднага те сваля. Човек болен от грип може да каже точно деня, включително и часа, в който се е разболял. Минават 24 часа и тези симптоми намаляват. Докато при COVID, може пак да започне с втрисане и температура, но може да протече и само с болки в гърлото, може с разтройство, може и с хрема. ", допълни тя.


Относно това какви превантивни мерки бихме могли да предприемем, за да се предпазим от грип, проф. Велизарова препоръчва ваксинация.


Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3868 |14.10.2022 Аврамов предлага бързи промени в Конституцията, за да има работещ парламент по време на служебен кабинет . 0| 3459 |13.10.2022 Кьовеши и Зарков обсъдиха предизвикателствата на Европейската прокуратура у нас . 23| 52159 |14.10.2022 Замесването на България в „тероризъм“ е планирано от ГРУ преди година. Руска шпионка шетала у нас? Очаквайте нов скандал . 2| 5198 |13.10.2022 Зеленски пред ZDF: Путин е неадекватен, руснаците ще прогледнат и ”ще го изядат”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads