Реклама / Ads
0| 2577 |27.03.2024 НОВИНИ

На Световния ден на театъра: Връчиха наградите за сценични изкуства ИКАР

.
Източник: Сайт на БНР
В Световния ден на театъра – 27 март – на специална церемония в Народен театър „Иван Вазов“ бяха връчени наградите за сценични изкуства ИКАР.
 

Най-престижните отличия за сценични изкуства се раздават за 50-и път.

 

Водещи на събитието бяха актьорите Стелиян Радев и Катрин Гачева. А специални гости - артистите от трупа "Канетикс" и жената каучук – Сирма Добрева.





Отличени са творци в общо 23 категории. Специалните награди са три – и са присъдени на доц. д-р Биляна Томова за постижения в преподавателската дейност. Удостоен с наградата за чест и достойнство е сценографът Вечеслав Парапанов. А актрисата Мария Каварджикова получи приза за Изключителен принос към българския театър. Една от специалните награди е за българския актьор в Холивуд - Димитър Маринов.

 

Стефан Вълдобрев връчи наградата за поддържаща женска роля на Александра Василева за Библиотекарката, Медицинска сестра и Персефона в "Петрови в грипа и около него".

 

С ИКАР за куклен театър се сдоби „Тайната на Ленхен" по Михаел Енде, Държавен куклен театър – Стара Загора.
 




Наталия Гочева спечели награда за постижение в кукленото изкуство за сценографиите на „Ясен и Омая" от Петя Миладинова (по мотиви от приказката „Неродена мома"), реж. Ивайло Марков, Държавен куклен театър – Русе.
 

ИКАР за съвременен танц и пърформанс получиха Галина Борисова в партньорство с Теодора Попова за „Есмералда и Раймонда", което се играе в центъра за изкуства Топлоцентрала".

 

В категорията "Майсторско техническо осъществяване" спечели представлението „Метаморфози" по Овидий, сценична адаптация Мери Цимерман, режисьор е Стайко Мурджев, Драматичен театър „Никола Вапцаров" – Благоевград.

 




Награда за цирково изкуство се връчи на Трио Балкански (Тициано, Мари и Натали) за номера им ,,Летни кънки", предаде БГНЕС.
 

Приходите от продажбата на билети за церемонията са предназначени за Здравния фонд на Съюза на артистите в България. Целта на фонда е да се подпомогнат членове на Съюза при животоспасяващи операции.
 
 
 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 2651 |27.03.2024 Мирослав Иванов: Целта на ГЕРБ е да формират кабинет без нас, за да върнат стария модел на Борисов . 25| 6350 |27.03.2024 Дойче веле: Руските наказателни колонии - новият Гулаг . 1| 2731 |27.03.2024 Активистка от "Пуси Райът" бе осъдена на 6 г. затвор в Русия за антивоенни коментари в социалните мрежи . 6| 2471 |27.03.2024 Русия удари детска площадка в Харков с нов снаряд. Има убит, както и ранени деца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads