Реклама / Ads
5| 4395 |21.12.2023 НОВИНИ

Световните медии гърмят за “Верила” и кокаина за милиони

.
Източник: Twitter
Кокаин на стойност най-малко 21 милиона евро бе намерен в товарен кораб край Фойнс, град Лимерик в Ирландия. Подробност е, че корабът е собственост на българска компания - “Български морски флот”, зад която стоят братята Кирил и Георги Домусчиеви. Скандалът е огромен, а медиите гърмят. Ето какво се знае.
 

По данни на международни агенции става дума за наркотици на стойност 21 млн. евро. Намерени са най-малко 300 кг кокаин, който е бил опакован със спасителни жилетки, за да не потъва, и имал джипиес предавател. Ирландската полиция подозира, че кокаинът е щял да бъде изхвърлен през борда в определен момент, за да бъде прибран от по-малка лодка, идваща от брега - характерен за наркотрафикантите метод.

 

Офицерите на борда на "Верила" са българи, а моряците са от Мианмар. Говори се, че има и украинец. Все още не са извършени официални арести. Екипажът ще остане в Ирландия и ще бъде разпитан. 

 

Предполага се, че корабът е трябвало да достави зърно от Канада до Ирландия. Смята се обаче, че е минал през Бразилия. По информация на Irish Times откритият кокаин на борда на кораба е с високо качество. Ирландските власти подозират, че плановете са били количествата да се смесят. Това би вдигнало стойността на наркотика между 60 и 105 милиона евро при търговия на улицата.







От БМФ все още не са коментирали. Медията ни направи всичко възможно да се свърже с пресцентъра, но от там отхвърлят обажданията ни. Изпратили сме своите въпроси по електронна поща и очакваме отговор, за да разберем повече - знае ли компанията как тези наркотици са попаднали на борда, има ли например информация плавателният съд да е спирал в Бразилия. 

 

Корабът "Верила" е построен през 2022 г. в Китай, като част от нова серия 32 150-тонни кораба за насипни товари на БМФ. Плава под флага на Малта. Оценява се на близо 37.6 милиона евро.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 7649 |21.12.2023 Интелектуалци: Защитата на комунистическите монументи е хибридна война срещу сигурността на България . 0| 4053 |21.12.2023 Хиляди потребители на социалната платформа Х се оплакаха от срив в системата . 0| 4168 |21.12.2023 Предлагат промени в регистрацията на безработни . 0| 4015 |21.12.2023 Шахматистките и Арнаудов бяха наградени за номер 1 на месец ноември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads