Реклама / Ads
22| 8370 |13.11.2014 НОВИНИ

Световноизвестният учен Ованес Мекенян - агент Свилен

.
Ованес Мекенян
Световноизвестният учен, признат експерт в сферата на математичната химия и почетен гражданин на Бургас, проф.дхн Ованес Мекенян е сътрудничил на Държавна сигурност (ДС) като агент Свилен. Досието му бе разсекретено с днешното решение на Комисията по досиетата.С него се оповестиха имената на всички ректори, зам.-ректори, декани, зам.-декани, директори на филиали и катедри в университет „Проф.д-р Асен Златаров“.
 
Сред 8-те имена безспорно най-интересното е това на проф.Мекенян – един от големите академични умове в държавата.

Проф.Ованес Гаро Мекенян е бил вербуван за сътрудничи на ДС през 1978 година в качеството си на агент Свилен, съобщава "Флагман". В досието му е открит дневник, картони по образец 3 броя, както и документ за унищожаване на делата на агент Свилен, издаден на 21 юни 1990 година, което означава, че всички протоколи в досието му, са били унищожени. Може да се гадае само в каква сфера е помагал на ДС проф.Мекенян, не е изключено да е в научната.

В този период той бе един от академичните преподаватели, напускащи най-често пределите на страната. През 1984 година проф.Мекенян разработва компютърен модел, който прогнозира с необикновена точност вредните ефекти на различните химически съединения. По-късно софтуерните модели на бургаския учен се прилагат в САЩ, Канада, Дания и Япония. Проф.Ованес Мекенян е известен сред близките си като пословичен патриот и четвърто поколение бургазлия. През 2009 година той стана почетен гражданин на Бургас, а три години по-късно получи най-престижната награда за наука в България - „Питагор“.

Наред с неговото досие разсекретени бяха още имената на общинския съветник от ГЕРБ и преподавател в колежа по туризъм Георги Вдовичин, бившия декан Данаил Бончев, ръководителя на катедра Диана Радойнова, Иван Добревски, Николай Милев, Петко Барзов и Петко Танев.

Интересен факт е, че това е второ разсекретяване на досиетата в „Проф.д-р Асен Златаров“. През 2012 година бяха разкрити досиетата на бившите декани и зам.-декани. Сред имената тогава бяха това на Валентин Ненов, Димитър Георгиев, Йонка Балтаджиева, Магдалена Миткова, Милчо Скумов и Хрисула Недялкова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 44| 7993 |04.01.2014 Ованес Мелик-Пашаев: Аз съм противник на демокрацията . 3| 5792 |16.07.2013 Световноизвестният проф. д-р Норберт Гуткнехт пристига в България . 3| 5771 |14.06.2013 Световноизвестният проф. Гуткнехт: Дъщеря ми учи в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads