Реклама / Ads
6| 5111 |13.05.2020 НОВИНИ

Свободни артисти: Кандидатствахме, но не получихме никава помощ от държавата

.
Люба Кулезич, Георги Низамо, Искрен Пецов и Йордан Василев
На въпрос какво са получили свободните артисти от всичко което шумно обяви министърът на културата Боил Банов като подкрепа за тях отговорът бе категоричен: „Нищо!“.
 

Трима творци -  Георги Низамов, Искрен Пецов и Йордан Василев, разказаха за своите опити да кандидатстват за някоя от обявени мерки, като общото между тях е, че не са успели да получат никаква помощ.

 

Ето какво споделиха те в предаването "Честно казано с Люба Кулезич" по телевизия Евроком:

 

Искрен Пецов разказа, че е кандидатствал по мярката за трите минимални работни заплати. Срокът е бил от 21 до 31 април, като е очаквал да има някаква форма в интернет, която да е за лични данни и данъчна декларация. Оказва се, че формата, която се обявява на 21,  е съвсем друга и в нея се изисква да бъде подаден проект, за което не е ставало въпрос преди това. Все пак успява да подаде своето заявление, но до сега няма никакъв отговор.

 

"Аз реших да проверя мярката с кредитите как работи", продължи Георги Низамов. Аз отговарям на изискванията, защото съм бил на трудов договор, а след това съм бил на борсата, доходите ми също отговарят на критериите. Изобщо не ми разгледаха документите. С връзки се обадих в една от четирите банки, които първоначално бяха шест. Отговорът беше, че на тях са им отпуснали пари, които вече са усвоени. Това се случва три дни след обявяване на това споразумение. Ходих в две банки, имам контакти в тях, хората с много добро сърце ми казаха да не гледам какво пише официално. Ако някой се откаже можело да ми се обадят, което е абсурдно."

 

По думите му в държавните културни институти са заети не повече от 30% от всички артисти в страната ни.

 

"Отношението на политическия елит у нас е показателно към нас. Това са някакви хора с фалшиви дипломи, прибрали някакви милиони. Това е един имагинерен образ на българския политик, който си позволява върху мен, с образованието ми с труда ми, с работата ми да се държи пренебрежително.", коментира Низамов отношението с което се сблъстват творците когато отидат да кандидатстват за някое от обявените от правителството мерки.

 

 " Като ще са пълни на 30% залите, ние на 30% ли да играем?", запита той и допълни:  „Ако срещна министър Банов, не го познавам, но ще му кажа: Нали си режисьор, нали трябва да знаеш какво правят всички, как така четеш неща, които не разбираш.“, каза още Низамов.

 

Йордан Василев сподели и своята ситуация като разказа, че първите 7-8 дни е било много тежко. „Ситуацията я усетихме още в края на февруари, започнаха да се връщат билети, хората да си отказват резервациите. Аз започнах да търся какво мога да правя и мой приятел, който е дърводелец ми помогна.“ , каза той. Коментира и инцидент с този негов приятел, който си порязва лошо ръката на машина, но докато го кара с колата си към болницата по спешност са спрени от полицаи и получават актове за това, че са без колани. Той определи като куриозна ситуация, защото в момента нямат пари да си платят глобите. Василев коментира този случай и като "загуба на родова памет".


Искрен Пецов сподели и още един куриозен случай, който съществува в Столична община, която дава 1000 лева за създаде нова песен и видео клип.  По думите ми хората, които знаят как се създава нова песен и как се снима видео клип, изобщо не си правят труда да кандидатстват, защото това е абсурдно малка сума за тези продукти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4499 |31.03.2020 Урсула фон дер Лайен: Демокрациите не могат да работят без свободни и независими медии . 3| 4167 |15.10.2019 Радев: Свободни и независими медии могат да се противопоставят на опасностите пред демокрацията . 8| 7543 |13.09.2019 Журналист за протестите: Мафиоти наричат свободните граждани ”мафия” . 3| 4881 |26.08.2019 1280 свободни места СУ, обявиха допълнителен прием

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads