Реклама / Ads
1| 4892 |09.08.2014 НОВИНИ

СЗО: Еболата е заплаха за целия свят

.
Епидемията от ебола, която върлува в Западна Африка, има всички характеристики да бъде окачествена като международна заплаха, обяви Световната здравна организация след двудневна спешна среща в Швейцария. След форума организацията даде и дълъг списък с препоръки за спиране на разпространението на епидемията.
 

СЗО обяви подобни извънредни състояния при пандемията от свински грип през 2009 г. и заради полиомиелит през май, информира Стандарт. "Засегнатите до момента страни просто нямат капацитет да се справят със собствени сили с епидемиологичен взрив от такъв мащаб и сложност", каза шефката на СЗО Маргарет Чан. "Призовавам международната общност да окаже подкрепа по възможно най-спешен начин", добави Чан.

След срещата специалистите от СЗО отправиха редица препоръки, които да помогнат разпространението на заразата да се овладее. На първо място те уточниха, че няма нужда от генерална забрана за международни пътувания или търговия, но трябва да се спазват някои други препоръки, отнасящи се до пътуванията и контактите с хора. Организацията съветва всички пътници, напускащи засегнатите от епидемията страни, да бъдат проверявани за треска, и никакви тела на починали да не се транспортират отвъд границите на тези страни. Починалите да се погребват само от квалифициран персонал. Останалите държави трябва да предоставят информация на пътуващите към опасните райони, както и да бъдат подготвени да засичат, разследват и управляват случаи на ебола. Те трябва и да са готови за евакуация и репатриране на свои граждани, включително здравни работници. Страните трябва също така да осигуряват достъп до специализирани лаборатории за диагностика и да имат готовност да работят с пътници, които пристигат на международни летища или гранични пунктове с треска с неизяснен произход. СЗО съветва на летищата и граничните пунктове да има предупреждения, че трябва да се спазва добра хигиена и да се избягва всеки контакт с кръв и телесни течности на заразени хора или животни, както и с предмети, които може да са влезли в контакт с тези течности. Също така сексуалните отношения с болни хора или такива, които се възстановяват от болестта, трябва да се избягват за поне 7 седмици.


СЗО успокоява, че рискът да се заразим с ебола от болен пътник, с когото сме били в един самолет, е много нисък. Организацията обаче препоръчва при съмнения, че някой болен се намира на борда, да информираме екипажа и да потърсим медицинска помощ при пристигане. Туристите, които отиват в заразените страни, също са изложени на нисък риск, посочват от СЗО. Болестта изисква директен контакт с телесни течности на болни хора или животни, а туристите рядко са изложени на подобни рискове.


"Възможните последици от допълнително международно разпространение са особено сериозни от гледна точка на тежестта на вируса, интензивността, с която се предава, и слабите здравни системи в засегнатите в момента и най-рисковите държави", се посочва в съобщение на СЗО. "Координиран международен отговор е жизненоважен за спирането на международното разпространение на ебола", се добавя в изявлението.


Междувременно еврокомисарят по здравеопазването Тонио Борг окачестви като "изключително слаба" вероятността хеморагичната треска ебола да се разпространи в Европа.


"Искам да уверя гражданите, че рисковете болестта да засегне територии в Европа са изключително слаби. Първо, защото малко хора, идващи в Европа, може да са заразени с ебола и, второ, защото болестта се предава само чрез пряк контакт с телесни течности на болния", се подчертава в комюникето на еврокомисаря. "ЕС вече от месеци следи ситуацията в Западна Африка и ако вирусът се прехвърли в Европа, ние сме готови да му се противопоставим", добавя Тонио Борг.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4948 |10.06.2014 Цветанов: ДАНС не работи, "Южен поток" е заплаха за сигурността . 62| 5206 |29.05.2014 Кутев: Едва ли ще изкараме целия си мандат . 14| 5750 |13.04.2014 И Цветанка Ризова - жертва на заплаха . 28| 5353 |03.03.2014 Йовчев: Заплаха за сигурността ни ще е спиране доставките на газ през Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads