Реклама / Ads
0| 4430 |07.06.2019 НОВИНИ

Д. Танева: ДФ ”Земеделие” и журналисти заедно да проверяват къщите за гости

.
Десислава Танева
В момента заварвам 14 договора, които са предоставени за одобрение в Държавен фонд ”Земеделие” за допълнителни дейности по къщи за гости – туристически атракции. Екип на ДФ ”Земеделие” заедно с медиите ще отиде на място и на място ще има възможност да се прецени бенефициентът. Тези 14 къщи за гости не са предупредени.
 

Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева в сутрешния блок на Нова телевизия по повод скандала с къщите за гости.

 

До момента са сключени 1030 договора, а 746 къщи за гости се изграждат, уточни тя.

И в предния мандат имаше индикации за злоупотреби. Проверките са завишени повече от три пъти, но очевидно за нас и това е малък процент. От 130 проверки са наложени 80 акта, като по 65 са започнати процедури по вземания. Глобите по издадени актове няма да се платят от българските данъкоплатци.

 

По думите ѝ повечето актове са издадени заради недостигане на цифрите в бизнес плановете за къщите за гости, обясни Танева.

 

Прокуратурата проверява всички къщи за гости и ако някой не е изпълнил бизнес плана, трябва да бъдат взети мерки, добави тя.

 

Относно  14-те договора, които са предоставени за одобрение в ДФ "Земеделие" за допълнителни дейности по къщи за гости – туристически атракции, Танева обясни, че за тях големият въпрос е дали парите ще се ползват по предназначение или някой има намерение да ги направи за лично ползване, заяви Танева, като уточни, че въпросните проекти предвиждат изграждане на басейни и джакузита към действащи къщи за гости.

За всяко съмнение, че бизнес планът не стъпва на реални намерения, договорът няма да бъде сключван, заяви Десислава Танева.

 

Земеделският министър каза още, че за да се избегнат злоупотреби в бъдеще, от бенефициентите ще се изискват декларации за конфликт на интереси.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 7464 |06.06.2019 Иван Бакалов: Канал 3 показа, че журналистите им могат да са помияри на каишка . 2| 4269 |03.06.2019 Избраха Калоян Костадинов за зам.-шеф на ДФ ”Земеделие” . 0| 3879 |03.06.2019 Фонд ”Земеделие” бави парите за безплатни училищни закуски . 0| 3831 |03.06.2019 ДФ ”Земеделие” бави парите за училищните закуски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads