Реклама / Ads
1| 12385 |02.05.2007 НОВИНИ

Търсят шофьори за градския транспорт с обяви на всеки автобус

.
Служителите на "Столичен автотранспорт" работят без да ползват отпуски, поради масов отлив на кадри от компанията. Причината за напусканията е ниското заплащане на труда.
 
Даниела Георгиева

Търсят се шофьори за градския транспорт с обяви на всеки автобус. Това обясни пред „Фрогнюз” шефът на "Столичен автотранспорт" ЕАД Асен Добранов. Недостигът на кадри в тази сфера е в резултат на ниското възнаграждение, което получават водачите на автобуси в столицата. В момента заплатата на един шофьор е 400 лева. По тази причина непрекъснато напускат хора, а нови не идват на техните места. Кадрите предпочитат да работят в частната сфера или в чужбина, където могат да получават двойно или тройно възнаграждение. Друга причина за отлива на кадри е все по-натоварената пътна обстановка в столицата и напрежението зад волана, което не се оправдава с такава заплата.
Заради извънредния труд, който полагат работниците, които все още са на работа, заплашват със стачка. Засега обаче, въпреки преговорите, които се водят със Столична община за повишаване на заплатите, няма резултат.

Асен Добранов, изпълнителен директор на "Столичен автотранспорт" ЕАД: В момента има 160 свободни позиции в компанията, тенденция за липса на хора се наблюдава от септември

 - Вярно ли е че в момента има сериозен отлив на кадри в градския транспорт?
- Потвърждавам факта, че в момента има 160 вакантни места за шофьори. Действително има нужда от кадри и затова на всеки автобус има стикери, че се търси персонал.
- Тази тендеция от кога се наблюдава и на какво се дължи?
- Такава липса на хора има от септември миналата година. Тя се дължи на ниското заплащане и в момента подължава да се наблюдава.
- Какво е възнаграждението на един шофьор?
- В момента 400 лева е щатното възнаграждение на един водач. Ние сме в преговори със Столична община от октормври миналата година за увеличаване на заплатите, тези обсъждания продължават и в момента.
- Случва ли се да закъсвате за хора?
- Да, разбира се. Шофьорите искат да правят и стачка, защото аз не им давам полагаемата се отпуска. По обясними причини съм ги спрял в момента, защото някой трябва да работи. Софиянци не са виновни за това, че няма хора. Трябва да поддържаме нормален цикъл на работа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 0 |19.04.2024 Блинкън: Вашингтон не участва в никакви офанзивни операции . 0| 321 |19.04.2024 Бившият директор на ГДБОП Любомир Янев и Мартин Божанов са имали среща през 2013 г. . 0| 409 |19.04.2024 Кулеба: Г-7 набеляза конкретни стъпки в помощ на Украйна . 0| 264 |19.04.2024 експерт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads