Реклама / Ads
Frognews
6| 3513 |15.06.2016

Търсим инвеститор за нови ядрени мощности

.
Теменужка Петкова
„Визията на българското правителство е, че атомната енергетика ни гарантира чиста енергия и достъпни цени. Затова паралелно с удължаването на живота на V и VІ блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще насочим усилията си към развитие на нови ядрени мощности, но само при определени условия. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.
Първото е икономическа обоснованост на проекта, второто – изграждането да не ангажира държавата с гаранции или по друг начин, който би довел до влошаване на публичните финанси. Това означава да се намери стратегически инвеститор. И ако говорим конкретно за VІІ блок на АЕЦ „Козлодуй“ – да не се допуска миксиране на цената на тока от новия реактор с цените от  V и VІ блок.“, каза още тя на годишната международна ядрена конференция  „Българската атомна енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност“.


Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която участва в годишната международна ядрена конференция  „Българската атомна енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност“.

Министър Петкова припомни, че голяма компания от Китай е проявила интерес към изграждането на нова ядрена мощност у нас. Разменени са работни посещения, китайска делегация е посетила АЕЦ „Козлодуй“, но отношенията все още са на фаза „разговори“ и няма никакво решение. „Ако има конкретно намерение, първата институция, с която ще го споделим, е българският парламент“, каза енергийният министър и допълни, че правителството е склонно да преговаря с всеки потенциален инвеститор.

Има две възможности, с които при наличие на стратегически инвеститор да бъде гарантирано българското участие в проекта за изграждане на нова ядрена мощност, без да се разчита пряко на държавата, допълни зам.-председателят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов при откриването на форума.

Според него първият вариант е да се използва създаденият миналото лято фонд за енергийна сигурност, който компенсира разликите в пазарните и гарантираните цени. В него постъпват парите от търговията с парникови газове, 5% от приходите от продажби на всички електроцентрали, а отскоро и отчисления от операторите на газопреносната и електропреносната мрежа. За миналата година във фонда са постъпили близо 184 млн. лв., които се превеждат на НЕК за ценовите разлики. От началото на тази година до края на май са влезли още 127 млн. лв. Очаква се сумите да растат, тъй като въглеродните емисии ще поскъпват заради новите изисквания на Парижкото споразумение за намаляването им в световен мащаб със 70%, посочи Николов.

Друг вариант е приходите, които АЕЦ „Козлодуй“ получава от продажбата на електроенергия за покриване на технологичните загуби при пренос, да се заделят в отделен фонд. В момента цената на този вид енергия се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране и е 30 лв./МВтЧ, но след либерализацията на пазара, вероятно от следващата година, ще зависи от борсата за ток.
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Погребаният гард на Очите е в гроба, установи проверка 4| 3326 |13.06.2016 . Само във Фрог: Новият сондаж на Чирен провален, за брак! 33| 13701 |09.06.2016 . Новият кмет на Букурещ прави градския транспорт безплатен 9| 3801 |08.06.2016 . ФРОГОКО: Далаверата от ”новите” F-16 e 185 млн. 30| 9589 |08.06.2016

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ