Реклама / Ads
5| 5576 |06.11.2012 НОВИНИ

Търсим подслон за сирийски бежанци

.
Сирийски бежански лагер в Турция
През последните 6 месеца броят на сирийските бежанци у нас е нараснал 2,5 пъти и се е изравнил по скорост с човешкия поток от Ирак, съобщи пред "Стандарт" председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Никола Казаков.
 

От началото на 2012 г. в страната закрила са потърсили общо 732 души, от които 186 са сирийци. Все още иракчаните държат първото място с 235 пристигнали.

Агенцията има пълна готовност за въвеждане в сила на Националния план за временна закрила. В случай, че хуманитарната обстановка в близкоизточната страна рязко се влоши и бежанците стигнат до Балканите. Националният план се въвежда със заповед на премиера в следните случаи - запълване на 70% от пълния капацитет на МВР и ДАБ за настаняване на чужденци и наличие на реална заплаха от възникване на кризисна ситуация; когато повече от 500 чужденци са пресекли границата за 24 часа и при Решение на Съвета на ЕС за въвеждане на временна закрила.

360 000 души - толкова са подгонили снарядите, които си разменят войските на Башар Асад, бунтовническата Сирийска свободна армия и различните етнически и религиозни милиции. Едва 7200 от тях са получили убежище в европейски страни, обяснява говорителят на центъра на Върховния комисариат за бежанците към ООН у нас Борис Чеширков. И допълва, че България поначало не приема голям брой от търсещите закрила. Засега местата стигат и на този етап не се предвижда въвеждането на Националния план за временна закрила, обяснява шефът на ДАБ Никола Казаков.

"При нужда ще разположим палатков лагер в района на Харманли, имаме капацитет за настаняване до 1000 човека. Отделно сме разширили възможностите за подслоняване в стационарните центрове с около 300 места, които на този етап са свободни, уточнява Казаков.

Освен това Директива 2101/55 на ЕС повелява, че ако страна членка въведе План за временна закрила и запълни всичките си места за бежанци, останалите споделят отговорността. "Ако при нас не стигнат, другите ще ни помогнат", обяснява Казаков. И признава, че от ДАБ търсят подходяща база, която може да подслони бежанците през зимата, ако ни залее вълна от Сирия.

"Оглеждаме обекти, отпаднали от нуждите на Министерството на отбраната (МО), бивши почивни станции и сгради на държавни структури в Симеоновград, Нова Загора, Айтос, Малко Търново", обяснява Казаков. "Целта е да бъдат по-близко до границата, за да може по-рано да се обработват документите, по-малко да се превозват и да навлизат на територията на страната", казва шефът на Агенцията за бежанците.
"Сирийците бягат от войната с два куфара. Идват тук, защото имат близки и роднини, които им помагат. Навремето много сирийци са учили в България, създали са семейства, има диаспора", разказва Казаков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5347 |30.10.2012 М. Найденов: Унищожаваме червивия боб и търсим виновните . 16| 6289 |28.06.2012 ГЕРБ: Лъжа е, че търсим служебна победа на изборите . 57| 6346 |27.03.2012 Б. Борисов: Търпение! Търсим чуждестранен мениджър за ОЦК-Кърджали . 15| 4983 |05.11.2010 Първанов посреща сирийския президент Асад

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads