Реклама / Ads
8| 4769 |09.02.2012 НОВИНИ

Тази година плажовете наполовина

.
тази гледка в Поморие засега е мираж
"Все е имало бури, но такова чудо не е било", коментираха стари поморийци.
 

Община Поморие обяви бедствено положение, след като морето застрашително нахлу към жилищните квартали в града.

Огромни 3-метрови вълни пробиха на няколко места дигите и заляха крайбрежния бул. "Пейо Яворов", отнесоха плажовете и доближиха хотели и станции и потрошиха много лодки. В района на Бургас вълнението достигна 5-6 бала, а на юг и до 7, обявиха от "Морска администрация". Пристанището затвори и остави няколко кораба на рейд, пише 24 часа.

 

"Все е имало бури, но такова чудо не е било", коментираха стари поморийци. Заради опасност от затваряне на улици някои побързаха да се запасят с хранителни стоки и вода. От близките до морето хотели и къщи наизвадиха лопати да чистят кал и вода от партерните етажи. В по-критичните райони в ниското общината започна вчера да издига пясъчни диги."Имаме план за евакуация, ако се наложи", заяви кметът на Поморие Иван Алексиев. Бурното море разруши и брега на съседното с. Ахелой и подкопа вътрешните шосета до плажа, а едноименната река повиши нивото си с опасност да залее главния път Бургас-Варна.

Огромните вълни заляха вчера и пътя за "Черноморски солници" в Бургас и спря зареждането със сол и луга. Няма място за притеснение обаче, тъй като в бургаското пристанище се разтоварват 2 кораба и още 2 са на рейда, успокои кметът Димитър Николов.

 

Вълните отнесоха десетки дървени заведения на плажа в Приморско. С дървените отломки от кръчмите северната ивица в града вчера изглеждаше, все едно е минало торнадо. В Царево вълните прехвърляха вълнолома. Десетки са отнесените и натрошени лодки. Хората разказват, че някъде през 50-те-60-те години е имало толкова силна буря, при която един военен кораб се е потопил, аз лично такава приливна вълна не съм виждал, казва кметът Георги Лапчев. Залети са яхтеното пристанище и заведение до морето. Отнесена е и част от асфалта.

 

Под особено наблюдение е с. Кости, половината от което преди години се оказа под водите на прелялата р. Велека.

Морето превзе и част от крайбрежната алея в Слънчев бряг. Изградената от концесионерите на плажа дига е скъсана в нощта срещу сряда пред хотел "Гларус", сега обаче я възстановяват, каза шефът на "Слънчев бряг" АД Златко Димитров.

Вятърът във Варна достигна на моменти скорост 13-14 км/ч. Втори ден пристанището е затворено. 6-метрови вълни бяха измерени край курорта Камчия. Самата река е придошла и навлиза с голяма мощ в морето. Това е максималната височина, която достигат вълните по крайбрежието на Варна, казаха от Института по океанология. Оттам припомниха, че големи вълни заляха значителна част от брега и нанесоха поражения през март 2010 г. (24 часа)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 6200 |31.01.2012 Дянков: Коледни бонуси не са давани; през годината е имало . 0| 5706 |11.01.2012 Община Пловдив обяви Ангел Попов за "Благодетел на годината" . 11| 4781 |06.01.2012 Спасителят от магистрала е Мъж на годината . 28| 5671 |01.01.2012 Eвропейските лидери: Трудна година идва, гответе се за жертви!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads