Реклама / Ads
1| 2321 |27.04.2024 НОВИНИ

И тази нощ Русия атакува енергийната инфраструктура на Украйна. Пак удари Харков

.
Източник: ДТЕК
Руската армия тази нощ отново е атакувала енергийната инфраструктура на Украйна - четири топлоелектрически централи са били сериозно повредени, потвърди държавният оператор тази сутрин. В съобщените на ДТЕК се посочва, че има и пострадали при ударите, предоставя се необходимата помощ.
 

Енергийният министър на Украйна Герман Галущенко потвърждава за атаката, като съобщава, че са засегнати обекти в Днепропетровска, Ивано-Франковска и Лвовска област.





По данни на военновъздушните сили Русия е изстреляла 34 ракети по Украйна, 21 от които са били унищожени от военните на страната.

 

"Оборудването беше повредено. На едно от съоръженията инженер енергетик получи сътресение на мозъка", заяви министърът на енергетиката Герман Галушченко в Телеграм, като добави, че последиците от атаката все още се установяват.

 

Най-голямата частна енергийна компания в Украйна, ДТЕК, съобщи, че четири от нейните топлоелектрически централи са били значително повредени при атаката.

 

Компанията не уточни къде се намират засегнатите съоръжения, вероятно за да не разкрива чувствителна информация за критичната инфраструктура на Украйна, пише Kyiv Independent.

 

"По предварителна информация, за съжаление, има жертви... В момента енергетиците се опитват да отстранят последиците от атаката", написаха от ДТЕК.

 

В Днепропетровска област, където противовъздушната отбрана е свалила 13 от 34-те ракети, по думите на губернатора Серхий Лисак са повредени енергийни съоръжения край Днепър и Кривой Рих.

 

Един 39-годишен мъж е ранен и е настанен в болница в стабилно състояние, съобщи Лисак в Телеграм. Съобщава се, че нападението е причинило прекъсвания във водоснабдяването в област Кривой Рих.





Тази нощ руската армия атакува с ракети тип "Кинжал" и меняща се траектория области на Украйна. Въздушната тревога започна около 4 часа сутринта и обхвана всички област на страната.

 

Руски крилати и хиперзвукови ракети са поразили две енергийни съоръжения край Стрий и Червоноград в Лвовска област, причинявайки пожари и разрушения, пише губернаторът Максим Козицки.

 

Друго енергийно съоръжение е било насочено към Ивано-Франковска област, като е предизвикало пожар, който е бил потушен от първите спасители, съобщи губернаторът Светлана Онишчук. Тя добави, че няма жертви.

 

Лвовска и Ивано-Франковска област са разположени в западната част на Украйна, на стотици километри от фронтовата линия.

 

Напоследък Москва засили ракетните си удари и ударите с дронове по критичната инфраструктура на Украйна, като разруши няколко топлоелектрически централи в страната, включително централата в Трипиля - основен доставчик на електроенергия за Киевска, Житомирска и Черкаска област.

 

Според съобщенията през март нападенията са повредили или напълно унищожили 80% от мощностите за производство на топлинна енергия на ДТЕК.

 

По-рано президентът Володимир Зеленски заяви, че ТЕЦ "Трипиля" е била разрушена, защото в Украйна са свършили ракетите, които да я защитят по време на нападение.

 

Според Зеленски Украйна се нуждае от 25 системи за противовъздушна отбрана Patriot, за да защити цялата страна от руски атаки.





Харков отново бе атакуван тази нощ, като според съобщенията една от ракетите е застрашила болнично заведение, където са се намирали стотици пациенти. От взривната вълна на ракетата, която се е забила в земята до болницата, е пострадала самата сграда, както и комуникациите към нея, включително и водопровода.

 
Общо 34 ракети са свалили военновъздушните сили на Украйна тази сутрин при атаката.

 

Те отчитат:

 

- 9 крилати ракети тип Х-101/Х-555 пуснати от Ту-95МС от района на Саратовска област.
- 9 управляеми авиационни ракети Х-59/Х-69, пуснати от Белгородска област и акваторията на Азовско море.
- 2 крилати ракети "Искандер-К", пуснати от Крим
- 4 ракети Х-47М2 "Кинжал" от самолети МиГ-31К, излетели от Рязанска и Тамбовска област
- 8 крилати ракети "Калибър" от акваторията на Черно море
- 2 зенитни управляеми ракети С-300, пуснати от Белгородска област

 

Вчера, след изказване на ръководителя на беларуските служби Иван Тертеля, Киев предприе спешна евакуация на две болници, едната от която детска. Иван Тертеля заяви вчера, че в вероятно в медицински заведения в Украйна са се прикрили терористи. Украинските власти възприеха изявлението на беларуските спецслужби като обещание цели на руските удари да станат именно болниците.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3303 |27.04.2024 Какво би означавала победа на ВМРО-ДПМНЕ и Силяновска за македонските българи? . 4| 2288 |27.04.2024 Искрен Арабаджиев, ПП: Всички последни редовни правителства са с мандат на ПП-ДБ. Имаме амбицията да управляваме . 8| 7622 |27.04.2024 Война и пир: Арестуваният генерал-милионер Тимур Иванов командвал строежа на Балкански поток? . 0| 3334 |27.04.2024 Fitch потвърди кредитния рейтинг на България. Влизането в еврозоната обаче може да е след 2025 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads