Реклама / Ads
17| 6537 |31.10.2011 НОВИНИ

Темида призна Кушлев за невинен, може да съди държавата

.
Стоян Кушлев
Бившият шеф на комисията за отнемане на престъпно имущество Стоян Кушлев не е нарушил Закона за конфликт на интереси, докато е оглавявал държавната структура.
 

 

Това реши тричленният състав на Върховния административен съд (ВАС), който на 27 октомври приключи делото, образувано по сигнал на парламентарната комисия за конфликт на интереси.

 

Съдиите Диана Добрева, Мариета Милева и Албена Радославова се аргументират с факта, че основните данни, заради които депутатите твърдяха, че Кушлев е нарушил закона – назначаването на 7 негови роднини в комисията и недекларираното му участие в две сдружения, не се потвърждават от доказателствата по делото.

 

В мотивите на ВАС е записано, че шестте роднини по съребрена линия и кумеца на бившия шеф на комисията не са били установени като такива и следователно не могат да се възприемат като "свързани лица" с Кушлев по смисъла на закона.

 

"Във връзка с това следва да се отбележи, че предвид последната разпоредба казаното от него пред комисията при Дирекция "Главен инспекторат" на МС, че има родствени връзки по сватовство от VІ степен с лицата Бойка Първанова, Георги Видров и Красимир Илков, е без правно значение", заключват магистратите в решението си, цитирани от Mediapool.

 

По отношение на участието на Кушлев в Клубния съвет на Сдружение "Царски ловен клуб" и в Управителния съвет на "Национална развъдна асоциация по овцевъдство", които той е пропуснал да декларира, ВАС приема, че като председател на комисията за конфискация е нарушил предвидената в два закона забрана за несъвместимост.

 

Според закона обаче, наличие на конфликт на интереси може да има само ако лицето, заемащо публична длъжност е извлякло някаква полза или облага от участието си в управителните органи на стопански дружества.

 

"По делото не се събраха доказателства за това, че участието на Стоян Кушлев в управителните органи на двете сдружения е довело до облага за него или за свързани с него лица, и в този смисъл, че той има частен интерес", подчертава ВАС с уточнението, че нарушената от него забрана за несъвместимост би трябвало да се санкционира по "административно-наказателен ред".

 

Върховните магистрати отбелязват още, че отстраняването на Кушлев от комисията, следствие на констатациите на депутатите, по никакъв начин не би могло да послужи като доказателство пред съда за наличие на конфликт на интереси.

 

Бившият шеф на комисията за конфискация бе заменен от премиера Бойко Борисов с Тодор Коларов след разразилия се скандал в парламента, че Кушлев е назначавал роднини, разписвал си е огромни бонуси и факта, че Висшата атестационна комисия към МС не успя да открие данни за издадена на Кушлев диплома за научно звание "професор", по искане на депутатите.

 

Ако парламентарната комисия не успее да защити тезата си и пред 5-членен състав на ВАС, Кушлев ще има пълното право да заведе дело срещу уволнението си, което най-вероятно ще спечели предвид факта, че основанията за отстраняването му се оказват напълно формални и недоказани.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5857 |21.10.2011 Адвокат на Ковачки ще брани “Труд” и “24 часа” пред Темида . 7| 5400 |17.10.2011 Шефът на Комисията антимафия погна протеже на Кушлев . 0| 5270 |07.10.2011 Похитителят от Сливен застава пред Темида през октомври . 15| 11036 |27.09.2011 Несебърският кмет се спаси от Темида – имал имунитет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads