Четвъртък, 17 Януари 2019, 02:59
Frognews
17| 5514 |31.10.2011

Темида призна Кушлев за невинен, може да съди държавата

.
Стоян Кушлев
Бившият шеф на комисията за отнемане на престъпно имущество Стоян Кушлев не е нарушил Закона за конфликт на интереси, докато е оглавявал държавната структура.

 

Това реши тричленният състав на Върховния административен съд (ВАС), който на 27 октомври приключи делото, образувано по сигнал на парламентарната комисия за конфликт на интереси.

 

Съдиите Диана Добрева, Мариета Милева и Албена Радославова се аргументират с факта, че основните данни, заради които депутатите твърдяха, че Кушлев е нарушил закона – назначаването на 7 негови роднини в комисията и недекларираното му участие в две сдружения, не се потвърждават от доказателствата по делото.

 

В мотивите на ВАС е записано, че шестте роднини по съребрена линия и кумеца на бившия шеф на комисията не са били установени като такива и следователно не могат да се възприемат като "свързани лица" с Кушлев по смисъла на закона.

 

"Във връзка с това следва да се отбележи, че предвид последната разпоредба казаното от него пред комисията при Дирекция "Главен инспекторат" на МС, че има родствени връзки по сватовство от VІ степен с лицата Бойка Първанова, Георги Видров и Красимир Илков, е без правно значение", заключват магистратите в решението си, цитирани от Mediapool.

 

По отношение на участието на Кушлев в Клубния съвет на Сдружение "Царски ловен клуб" и в Управителния съвет на "Национална развъдна асоциация по овцевъдство", които той е пропуснал да декларира, ВАС приема, че като председател на комисията за конфискация е нарушил предвидената в два закона забрана за несъвместимост.

 

Според закона обаче, наличие на конфликт на интереси може да има само ако лицето, заемащо публична длъжност е извлякло някаква полза или облага от участието си в управителните органи на стопански дружества.

 

"По делото не се събраха доказателства за това, че участието на Стоян Кушлев в управителните органи на двете сдружения е довело до облага за него или за свързани с него лица, и в този смисъл, че той има частен интерес", подчертава ВАС с уточнението, че нарушената от него забрана за несъвместимост би трябвало да се санкционира по "административно-наказателен ред".

 

Върховните магистрати отбелязват още, че отстраняването на Кушлев от комисията, следствие на констатациите на депутатите, по никакъв начин не би могло да послужи като доказателство пред съда за наличие на конфликт на интереси.

 

Бившият шеф на комисията за конфискация бе заменен от премиера Бойко Борисов с Тодор Коларов след разразилия се скандал в парламента, че Кушлев е назначавал роднини, разписвал си е огромни бонуси и факта, че Висшата атестационна комисия към МС не успя да открие данни за издадена на Кушлев диплома за научно звание "професор", по искане на депутатите.

 

Ако парламентарната комисия не успее да защити тезата си и пред 5-членен състав на ВАС, Кушлев ще има пълното право да заведе дело срещу уволнението си, което най-вероятно ще спечели предвид факта, че основанията за отстраняването му се оказват напълно формални и недоказани.

Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания. Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Адвокат на Ковачки ще брани “Труд” и “24 часа” пред Темида 1| 4754 |21.10.2011 . Шефът на Комисията антимафия погна протеже на Кушлев 7| 4549 |17.10.2011 . Похитителят от Сливен застава пред Темида през октомври 0| 4423 |07.10.2011 . Несебърският кмет се спаси от Темида – имал имунитет 15| 10013 |27.09.2011

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах