Реклама / Ads
5| 2364 |14.04.2024 НОВИНИ

The Guardian: Съдбата на Близкия изток виси на косъм, докато Израел обмисля следващите си стъпки

.
Нетаняху, Йоав Галант и Бени Ганц
Смята се, че Джо Байдън е призовал за сдържаност, а Техеран смята въпроса за "приключен", но в крайна сметка отговорът на Израел е в ръцете на трима остри съперници в неговия военен кабинет.
 

Перспективата за голяма регионална война в Близкия изток виси на косъм, докато военният кабинет на Бенямин Нетаняху трябва да се събере, за да вземе решение за отговора на Израел на иранската атака с дрон и ракета.


Министрите на Нетаняху гласуваха посред нощ, за да делегират това решение на малкия военен кабинет, състоящ се от Нетаняху, министъра на отбраната Йоав Галант и Бени Ганц, противник на Нетаняху, който се присъедини към правителството като министър без портфейл след атаката на Хамас на 7 октомври, с която започна спиралата на насилие, довела Израел и Иран до ръба на войната.







Силите на САЩ и Обединеното кралство помагат за свалянето на ирански безпилотни самолети над Йордания, Сирия и Ирак


Тези трима съперници - Нетаняху, Галант и Ганц, ще решат следващата стъпка, като съдбата на региона сега е в техните ръце.


В нервните часове, предшестващи заседанието на военния кабинет, Нетаняху и Байдън са разговаряли по телефона в продължение на 25 минути, по време на които, според някои съобщения в израелските медии, американският президент е призовал към сдържаност.


Минути след разговора Байдън направи изявление, в което не даде изричен съвет на Нетаняху, но отбеляза, че с помощта на САЩ "почти всички пристигащи безпилотни самолети и ракети" са били свалени.


Според Байдън тази "забележителна" отбранителна способност сама по себе си е "ясно послание към враговете, че те не могат ефективно да заплашват сигурността на Израел".


От ранната сутрин в неделя единствената съобщена жертва на въздушното нападение е 10-годишно момче от най-маргинализираната общност в Израел - бедуините, в южната част на пустинята. Една южна военна база е леко повредена.


В навечерието на очакваното иранско нападение американските официални лица изказаха хипотеза, че иранските снаряди ще паднат в пустинята и няма да причинят значителни жертви. В този случай, прогнозираха служителите, Вашингтон ще настоява категорично срещу прибързан израелски отговор.


Иран явно се надява на такъв приглушен отговор. В послание, предадено чрез мисията му в ООН, Техеран изрази надежда, че след ответния удар "Въпросът може да се счита за приключен."







Както Байдън, така и иранците са наясно, че в идеалния случай Нетаняху би искал да унищожи иранските ядрени съоръжения, които той отдавна разглежда като екзистенциална заплаха за Израел. Да ги превърне в руини ще бъде много трудно без помощта на САЩ, но е възможно той и други израелски ястреби да се опитат да се възползват от тази възможност, за да осъществят тази амбиция.


В събота вечерта NBC News съобщи, че някои високопоставени представители на администрацията са "загрижени, че Израел може да направи нещо бързо в отговор на иранските атаки, без да обмисли потенциалните последици след това".


В репортажа се казва, че Байдън частно е изразил загриженост, че Нетаняху "се опитва да въвлече САЩ по-дълбоко в по-широк конфликт", като се цитират трима души, запознати с коментарите на президента.


Служителите на администрацията са наясно, че Нетаняху има стимул да продължи военните действия, тъй като това го предпазва от разпадане на коалицията му и нови избори.


Въпреки че щетите за Израел са минимални, израелските официални лица могат да твърдят, че това не е благодарение на Техеран, а на надеждността на израелската противовъздушна отбрана и нейните съюзници, най-вече САЩ, Обединеното кралство и Йордания. Йордания рискува да бъде осъдена в арабския свят за това, че е прихванала някои от иранските безпилотни самолети, когато са пресекли въздушното ѝ пространство.


Тези съвместни действия, подготвени в седмицата преди иранската атака, почти сигурно спасиха човешки животи и може би предотвратиха по-широка война. То може да послужи и като напомняне за зависимостта на Израел от САЩ за осигуряване на безопасността на израелците.


В краткосрочен план Вашингтон може да се успокои от няколко признака, че всеки израелски отговор няма да бъде поне незабавен. Израел призова за провеждане на заседание на Съвета за сигурност на ООН относно нападението, което ще се състои в 16:00 ч. нюйоркско време в неделя. Би било изненадващо, ако контраатаката бъде предприета преди това заседание.







Друг възможен знак, че отговорът може да бъде приглушен, е разговорът на Галант с американския му колега Лойд Остин след атаките. Според израелското министерство на отбраната Галант "подчертал, че отбранителната институция е готова за всякакви по-нататъшни опити за нападение срещу Държавата Израел". В коментарите му не се споменава, че Израел ще отвърне на удара.


Трети положителен знак в ранните часове на неделя беше уверението на израелски служител, цитиран от "Ню Йорк Таймс", че "отговорът на Израел ще бъде координиран със съюзниците му".


През следващите часове и дни Вашингтон вероятно ще напомни на Израел за придобивките, които е получил, след като е устоял на иранската ярост до голяма степен невредим.


Нападението засега отвлича вниманието на света от воденето на войната в Газа от страна на Израел. Освен това иранската атака вероятно ще разсее и шумотевицата в Конгреса на САЩ за ограничаване на оръжейните доставки за Израел заради Газа. Сега поддръжниците на Израел могат да смятат, че подобни ограничения оставят водещия съюзник на Америка в Близкия изток беззащитен пред доказаната иранска заплаха.

 

Джулиан Боргър, The Guardian. Преводът и заглавието са на редакцията на ФрогНюз.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 21281 |14.04.2024 ISW: САЩ спешно трябва да изпрати снаряди и "Пейтриът"-и на Украйна. Защо Часов Яр е толкова важен? . 3| 2431 |14.04.2024 Елена Поптодорова: Подкрепата за Израел в САЩ е споделена, двупартийна и непоклатима . 0| 2683 |14.04.2024 Разкази на българи в Израел: Не сме мигнали тази нощ. Въпреки това хората опитват да продължат нормалния си живот . 5| 3413 |14.04.2024 Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България, посочи служебният премиер Главчев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads