Реклама / Ads
15| 4671 |10.02.2016 НОВИНИ

The Telegraph: НАТО обсъжда план за войски в Източна Европа

.
НАТО
Американски, британски и германски войници може да бъдат изпратени в балтийските страни и в Източна и Южна Европа с оглед на „бъдещото възпиране" на Русия. Силите може да бъдат разположени по руската граница с Източна Европа в рамките на план на НАТО за възпрепятстване на руско нахлуване, пише вестник The Telegraph.
 
Министрите на отбраната на страните от НАТО днес започват среща в Брюксел, където ще обсъдят новия план на алианса за защитата на Балтийския регион, Централна и Южна Европа от дестабилизиращи „хибридни" атаки или пълномащабно нахлуване на руските войски.

Възможно е по един батальон от 500-1000 войници да бъде разположен във всяка от засегнатите страни - Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния и България. Изпращането на американски, британски и германски войски трябва да изпрати послание на Русия, че всяка „намеса" от типа на тази в Украйна ще предизвика отговор от силите на НАТО.

Планът предвижда подразделенията да бъдат изпращани на ротационен принцип и да включват високо мобилни специални сили, въоръжени с ракети земя-въздух, самолети и хеликоптери.

В срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО в Брюксел, Белгия, ще участва и българският министър на отбраната Николай Ненчев. Форумът ще се проведе днес и утре, 10 и 11 февруари 2016 г., и е важна част от подготовката на предстоящата през юли 2016 г. Среща на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на НАТО във Варшава, Полша.

Срещата на министрите на отбраната ще започне със заседание на Северноатлантическия съвет във формат „28" с основен фокус върху отбранителния и възпиращ потенциал на Алианса, както и постигнатия прогрес по изпълнението на мерките за гарантиране на сигурността от Плана за готовност за действие. Срещата ще продължи с неформална дискусия на министрите на отбраната. Тя е част от процеса на дългосрочна адаптация на Алианса и се провежда за първи път във формат на подобно високо ниво.

На работна вечеря с участието на партньорите на НАТО с разширени оперативни способности, министрите на отбраната ще разгледат инициативата от Уелс за изграждане на отбранителен капацитет, както и възможностите на партньорите за участие в противодействието на заплахите от юг и изток. Участие във вечерята ще вземе и Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Федерика Могерини.

През втория ден ще бъдат обсъдени темите киберотбрана, изграждане на устойчивост, противодействие на хибридните заплахи, повишаване разходите за отбрана и институционална адаптация на НАТО. Срещата ще завърши със заседание на Комисията НАТО - Грузия.

Министърът на отбраната Николай Ненчев ще проведе и двустранни срещи с министрите на отбраната на Румъния и Полша, и ще участва в работно заседание на страните-членки на инициативата „Концепция за рамкова държава".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4401 |10.02.2016 Министрите на отбраната от НАТО се срещат в Брюксел . 21| 4347 |08.02.2016 Меркел: НАТО да помага срещу трафикантите край Турция . 17| 4696 |04.02.2016 НАТО: Русия е "нанесла" ядрен удар на Швеция . 20| 5235 |30.01.2016 НАТО: Русия да зачита въздушното пространство на Алианса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads