Реклама / Ads
1| 3155 |11.08.2023 НОВИНИ

Тихомир Безлов: Нищо ново в МВР, Богомил Бонев, Цветан Цветанов и Бойко Рашков направиха едни от най-масовите чистки

.
Тихомир Безлов
”Тези рокади изглеждат логични. Обикновено след големи политически промени се случват такива неща в МВР – без друга мотивация, освен политическата” Богомил Бонев, Цветан Цветанов и Бойко Рашков направиха едни от най-масовите чистки. Така експертът Тихомир езлв коментира рокадите в МВР. Вчера част от тях са били поканени да напуснат сами постовете си. Някои са получили предложение да бъдат преназначени на други служби в системата.
 

След 2021 г. има голямо политизиране на МВР. Това обясни пред БНР Тихомир Безлов, старши анализатор в програма „Сигурност“ на Центъра за изследване на демокрацията. Той коментира готвените рокади на  началници на областни дирекции на МВР.

 

В МВР има все по-малко качествен човешки ресурс, особено с управленски опит, и когато правите подобни промени, обикновено влошавате ситуацията, поясни той по БНР.

 

"Няма реална система за оценка на хората . През последните две години се назначаваха нови ръководители от много ниски нива, за да се премахнат старите. Има грандиозни проблеми на локално ниво. Напускат качествени хора".


Има едни илюзии, че полицейският началник ще реши политическия сблъсък на локално ниво, отбеляза Безлов.

 

"Това отдавна не е така. По-скоро МВР не си позволява да бъде ключов играч на изборите. Идеята и усилията, че може да се отстрани влиянието на ГЕРБ или ДПС чрез МВР бяха ли успешни? Бяха почти 100% неуспешни".

 

Тихомир Безлов коментира и ареста на кмета на Генерал Тошево по искане на европейската прокуратура.

 

"Когато техен важен участник бъде засегнат, политиците го обясняват като политическо обвинение. Сложно ми е да оценя какво прави европейската прокуратура в момента. Това са български прокурори. Те ще повдигат обвивния пред български съд и трябва да събират данни с български следователи. Европейската прокуратура няма да ни реши всички проблеми"

 

Той анализира и случващото се след влизането в сила на поправки в Наказателния кодекс, които позволяват отнемането на автомобили на хванати с алкохол и наркотици. Полицията вече се похвали с поредица такива случаи. Адвокати започнах да дават правни съвети на водачите как да постъпят, ако бъдат хванати.

 

"Много рязък е подскокът. Ще има много проблеми. Когато законите са силно мотивирани политически - да променим нещо бързо и радикално, обикновено водят до социални напрежения и сътресения. Да не очакваме чудеса".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 2667 |08.08.2023 Премиерът Денков намекна на СЕМ, че не прави нищо срещу дезинформацията и хибридните атаки . 18| 3240 |01.08.2023 2 евро на квадрат: Костадинов придобил имот пред къщата си за нищожна цена . 3| 2760 |31.07.2023 Украинското МВнР: Русия е унищожила близо 200 тона зърно, след като се оттегли от сделката . 4| 2726 |28.07.2023 Зам.-министър Тихомир Стойчев: Очевидно е, че продължава езикът на омразата в РСМ към българите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads