Реклама / Ads
2| 2276 |21.04.2024 НОВИНИ

TikTok може да бъде забранен в САЩ, след като Камарата на представителите одобри законопроект

.
Камарата на представителите гласува с 360 на 58 гласа по актуализирания законопроект за "освобождаване или забрана", който може да доведе до първия случай, в който правителството на САЩ приема закон за закриване на цяла платформа на социална медия.
 

Очаква се Сенатът да гласува законопроекта следващата седмица, а Джо Байдън заяви, че ще подпише законодателството. "Този законопроект защитава американците и особено американските деца от зловредното влияние на китайската пропаганда в приложението TikTok. Това приложение е шпионски балон в телефоните на американците", заяви представителят на републиканците от Тексас Майкъл Маккол, автор на законопроекта, съобщава Блумбърг.

 

Актуализираният законопроект за TikTok идва като част от пакета за външна помощ за Украйна, Израел и Тайван на председателя на Камарата на представителите на републиканците Майк Джонсън.

 

Приемането на актуализираната версия на законопроекта стана, след като през март Мария Кантуел, председател на търговската комисия на Сената, призова Камарата да преразгледа детайлите на законопроекта, който сега удължава периода на отчуждаване на компанията майка на TikTok ByteDance от шест месеца на една година.

 

В изявление, публикувано във вторник, Кантуел заяви: "Както вече казах, удължаването на периода на продажба е необходимо, за да се гарантира, че новият купувач ще има достатъчно време да сключи сделка. Подкрепям това актуализирано законодателство."

 

Критиците на популярното приложение за социални медии твърдят, че базираната в Китай компания ByteDance може да събира данни за потребителите и да цензурира съдържание, което критикува китайското правителство. През март директорът на националното разузнаване Аврил Хейнс предупреди по време на изслушване в комисията по разузнаване на Камарата на представителите, че Китай може да използва TikTok, за да повлияе на президентските избори в САЩ през 2024 г.

 

Същевременно TikTok многократно е заявявала, че не е споделяла и няма да споделя данни за американски потребители с китайското правителство. "TikTok е независима платформа със собствен ръководен екип, включващ главен изпълнителен директор, базиран в Сингапур, главен оперативен директор, базиран в САЩ, и глобален ръководител по въпросите на доверието и безопасността, базиран в Ирландия", заявиха от компанията.

 

В отговор на предстоящото тогава гласуване в Камарата на представителите по-рано тази седмица TikTok написа пост в социалните медии, в който изрази недоволството си от законопроекта и възможността САЩ да "закрият платформа, която допринася за икономиката на САЩ с 24 млрд. долара годишно".

 

След приемането на законопроекта TikTok заяви: "Жалко е, че Камарата на представителите използва прикритието на важна чуждестранна и хуманитарна помощ, за да прокара за пореден път законопроект за забрана, който ще потъпче правото на свобода на словото на 170 милиона американци", съобщава NPR.

 

Президентът на американската компания Signal, която предлага криптирани съобщения, също осъди приемането на законопроекта, като заяви, че аргументите за неприкосновеност на личните данни могат да се разпространят и върху други компании за социални медии, като същевременно посочи неотдавнашното приемане от Сената на Закона за наблюдение на чуждестранното разузнаване, който разширява правомощията за наблюдение без съдебна заповед.

 

В публикация в X Мередит Уитакър заяви: "Това е прецакано. Моля, отделете малко време, за да помислите какво се случва тук. Злоупотребата с правомощията за наблюдение е на път да се утвърди в американското законодателство в същото време, когато се придвижва законопроект за принуждаване на TikTok да продава на американски купувач или да бъде забранен, оправдан отчасти чрез "защита на личните данни".

 

През март Джо Байдън обеща да подпише законопроекта за TikTok, като заяви: "Ако го приемат. Аз ще го подпиша." Същия месец Шоу Зи Чу даде показания пред Конгреса в продължение на повече от пет часа, по време на които законодателите разпитваха сингапурския главен изпълнителен директор на TikTok за Китай, наркотиците и психичното здраве на тийнейджърите.

 

Превод и редакция ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2390 |21.04.2024 Посланик Йоси Леви Сфари: Има два начина Иран да бъде спрян . 0| 2289 |21.04.2024 С повече от процент са паднали цените на хранителните продукти на едро . 0| 2301 |21.04.2024 7 изчезнали след катастрофа на 2 японски военни хеликоптера . 0| 2305 |21.04.2024 Дъждовна и облачна неделя ни очаква

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads