Реклама / Ads
3| 4903 |20.07.2014 НОВИНИ

Тираджии в палатки

.
Архив Източник: Булфото
Затвор и глоба до 30 000 евро грози всички водачи на тирове във Франция, ако спят в кабините си, съобщиха притеснените превозвачи. Водачите трябва да се настаняват в хотел, а камионът да се оставя на паркинг, гласят новите правила. Те са влезли в сила на 11 юли със закон номер 790/2014 за "ограничаване на социалния дъмпинг". В документа се казва, че водачите на товарни автомобили нямат право да почиват дори в оборудвани за това кабини на камионите си. Изискването на французите е на базата на евродирективата за ползването на нормална дневна почивка (регламент 561/2006).
 

 

Освен във Франция такъв закон има и в Белгия. Там обаче глобата е 1800 евро, съобщава  "Стандарт". Подобни санкции предвиждат още Италия и Гърция, твърдят от бранша. Оттам са категорични, че французите са приели новата норма, защото превозвачите от Източна Европа - България, Румъния, Чехия и Полша, подбиват цените. 

 

Тираджиите вече са се оплакали във Външно министерство, но резултати няма. Препоръчали им камионите да бъдат оборудвани с по двама шофьори като при автобусите - единият да кара, другият да почива. "Това е т. нар. двоен екипаж, който също ще ни принуди да вдигнем цените и да изгубим клиентите си", жалват се те. Отделно цената на вноса на френски стоки в България ще се вдигне.


"Всичко се прави заради френските синдикати, които искат да затворят големите логистици заради конкуренцията в бранша", обясни тираджия. Според повечето шофьори и сега условията на преминаване в западните страни не са добри. Във Франция, Италия и Гърция почти няма пригодени хотели или мотели, където могат да почиват. Освен това, ако бъдат глобени в чужбина, първо искат да се плати санкцията, преди да пуснат камиона. "Един ТИР струва между 60 000 и 120 000 евро, принудени сме да платим дори 30 000 евро, за да освободят камиона", коментираха шофьори. Според тях дори да обжалват санкцията и да спечелят в съда, от Франция им искат 30% комисиона и държавни такси върху върнатата сума. Така отново излизат на печалба, а превозвачите са на загуба. "Французите са гении на тези схеми. Те са измислили ДДС-то. Но и ние не сме по-глупави. Има начин да заобиколим закона", заканват се шофьорите. Идеята им засега да се справят с новия капан е, като оборудват камионите с палатки и спят в тях. От бранша са категорични, че ако не се предприемат мерки за отмяна на закона, ще се стигне до протести и блокиране на гранични пунктове.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5252 |14.12.2013 Бежанците подпалиха палатките в лагера в Харманли . 16| 5073 |07.04.2013 "Орлов мост" се местят на палатки в Брюксел . 18| 5772 |14.12.2012 Тираджиите остават без книжка, ако своеволничат . 2| 5842 |04.12.2012 Лиляна Павлова: Молдовските тираджии са най-вироглави

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads