Реклама / Ads
0| 2565 |24.11.2023 НОВИНИ

Точно в 7 ч.: Започна временното примирие между Израел и Хамас

.
Израел и Хамас започват четиридневно примирие днес сутринта, като по-късно през деня бойците ще освободят първата група от 13 израелски заложници - жени и деца, което е първият пробив във войната, опустошила обсадения анклав в Газа.
 

Примирието трябва да започне в 7 ч. българско време (05 ч. по Гринуич) и да включва цялостно прекратяване на огъня в северната и южната част на Газа, последвано от освобождаване на някои от над 200-те заложници, взети от Хамас по време на атаката на подкрепяните от Иран ислямисти на 7 октомври на територията на Израел, съобщиха посредниците в Катар, предаде "Ройтерс".

 

Сраженията обаче продължиха в часовете, предшестващи сключването на примирието. Двете страни също така сигнализираха, че паузата ще бъде временна, преди боевете да бъдат възобновени.

 

В 16:00 ч. (14:00 ч. по Гринуич) в Газа ще започнат да постъпват допълнителни помощи, а първите заложници, включително възрастни жени, ще бъдат освободени, като общият им брой ще нарасне до 50 за четирите дни, заяви в Доха говорителят на външното министерство на Катар Маджид Ал-Ансари.

 

Египет заяви, че 130 000 литра дизелово гориво и четири камиона газ ще бъдат доставяни ежедневно в Газа, когато започне действието на примирието, и че 200 камиона с помощи ще влизат в Газа ежедневно.


Очаква се палестинците да бъдат освободени от израелските затвори, заяви катарският говорител пред репортери. "Всички ние се надяваме, че това примирие ще доведе до възможност да се започне по-широка работа за постигане на постоянно примирие."


Хамас потвърди в своя канал в Телеграм, че всички военни действия от страна на неговите сили ще бъдат прекратени.


Но Абу Убайда, говорител на въоръженото крило на Хамас, по-късно спомена "това временно примирие" във видеопослание, в което призова за "ескалация на конфронтацията с (Израел) на всички фронтове на съпротивата", включително на Западния бряг, където насилието нарасна след избухването на войната в Газа преди почти седем седмици.


Израелските военни заявиха, че войските им ще останат зад линията на прекратяване на огъня на територията на Газа, без да дават подробности за позицията си.


"Това ще бъдат сложни дни и нищо не е сигурно", заяви израелският военен говорител Даниел Хагари.


"Контролът над северната част на Газа е първата стъпка от една дълга война и ние се подготвяме за следващите етапи", добави той. Израел е получил първоначален списък на заложниците, които трябва да бъдат освободени, и е в контакт със семействата, съобщиха от кабинета на министър-председателя.

 

Всичко, което знаем за четиридневното примирие между Израел и Хамас - четете тук.

 

ФрогНюз
 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3078 |24.11.2023 Дъждът ще преминава към сняг, чакат ни преспи и навявания . 0| 2727 |23.11.2023 Районният съд в Дупница остави в ареста прокурорския син Васил Михайлов . 10| 2671 |23.11.2023 Кабинетът одобри закупуването на бойни машини "Страйкър" . 0| 2649 |23.11.2023 АПИ съветва шофьорите да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads