Реклама / Ads
36| 7256 |15.08.2020 НОВИНИ

Томислав Дончев: Оставането ни в МС от тук нататък е вреда. Нищо няма да се промени с оставка

.
Томислав Дончев
Безспорен факт е, че демокрацията е в криза. Има нужда от рестарт. Нямаме нужда да печелим време. Оставането ни в МС от тук нататък е вреда. Чисто политически за нас е най-изгодно да има избори веднага. Оставка обаче няма да се подаде, защото с това нищо няма да се промени. За първи път има енергия за свикване на Велико народно събрание.
 

Това каза пред бТВ вицепремиерът Томислав Дончев.

 

По думите му предположените промени, оповестени от Борисов в петък, са били обсъждани около седмица. А подготовката е започнала преди около 5 години.


„Да се намали броят на депутатите и да се извършат други промени – категорично има нужда от промени в Конституцията“, така вицепремиерът отговори на упреците, че не е необходимо свикването на ВНС, за да се реализират предложенията. Той обясни, че чрез предложението за по-малко депутати се цели да има по-ярки личности и хората да познават представителите си в парламента.

 

Дончев отчете съпоставката между казаното от премиера и думите на почетния председател на ДПС Ахмед Доган от 2019 г., за необходимостта от рестарт на политическия модел.

 

Томислав Дончев каза, че предложенията на ВМРО за промени в Конституцията, не са все още обсъждани. Не са водени разговори и по отношение на предложенията на Валери Симеонов. Не съм убеден, че наборната военна служба е това, от което имаме нужда, подчерта вицепремиерът.

 

Той изрази надежда свикване на Велико Народно събрание да се проведе към месец ноември.

 

Христо Иванов не казва нищо ново. Приемам всичките му цели и необходимост по отношение на търсенето на справедливост, заяви Томислав Дончев, който пристигна в студиото на бТВ веднага след участието на лидера на Демократична България. 

По думите му с Иванов имат спорове за технологията как да бъде постигната справедливост. „Той често обича да се фиксира върху персони, а това не е част от целия разказ. В демокрацията най-важни са правилата, по които функционира една система“, допълни Дончев.

 

Относно реформата в съдебната система и отхвърлените предложения на Иванов от времето, когато беше правосъден министър, Дончев посочи, че тогава не е имало парламентарна подкрепа.
„Г-н Иванов, докато беше министър в правителството ба „Борисов“ 2 получаваше подкрепа от нашата парламентарна група и целия кабинет. Предложенията могат да бъдат и по-смели. Какви промени ще гласува едно Велико народно събрание – ще си реши самото то. Това е форматът, който съответства на очакванията на хората“, посочи вицепремиерът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 5823 |06.08.2020 Томислав Дончев: Обсъжда се и вариант за оставка на правителството в края на септември . 44| 8009 |03.08.2020 Томислав Дончев за последния запис с Борисов: Ако съдържанието беше инкриминиращо, щеше да се разследва . 50| 9272 |30.07.2020 Томислав Дончев отказа да си спомни дали Борисов е използвал ”такива епитети” . 14| 6865 |30.07.2020 Елена Йончева: Оставането на Борисов на власт много зависи от Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads