Реклама / Ads
23| 6681 |08.12.2011 НОВИНИ

Т. Тошев пуска "Преса" с кадри на "Труд"

.
Тошо Тошев
Съдът стопирал "председателството" на Л. Павлов в Съюза на издателите. Вестникът може или да е свободен, или да служи за корона и бухалка, обобщи Тошев двата типа издатели. И предрече на Първанов и на Борисов общо политическо бъдеще.
 

Повечето хора, с които съм работил през годините и които поканих, вече са с мен и ще работят в новия ми вестник "Преса", обяви по ТВ 7 бившият главен редактор на вестник „Труд” Тошо Тошев. Той преброил дошлите с него от "Труд" - до момента били 36 души, щели да нараснат с още 10. Аз не съм се разделил с "Труд", а ме разделиха по Тодорживковски маниер оттам чрез "издигане". Българският вицепрезидент може би има повече правомощия, а аз нямах право дори да подписвам отпуск на личната си секретарка, разказа Тошев. Това беше измислена работа, която не исках да върша, не я вършех и си подадох оставка, обясни той.

Искам да направя вестник, който да е по-добър, каза още Тошев. Той открои два типа издатели: издатели като ВАЦ се стремят да печелят от вестници, събират отличен екип и главен редактор, оставят ги да работят на спокойствие. Тошев каза, че през всичките години не е усетил ни най-малък натиск от ВАЦ. Другият тип издатели били корпоративни, там се правела сделка с влияние, т.е. слугуване на определени сили. Вестникът в такива случаи можел да служи или за корона, или за бухалка.

Съдът е стопирал "председателството" на Л. Павлов в Съюза на издателите, съобщи Тошев. Той добави, че е естествено на този пост да се сменят различни хора. И каза, че можело да се говори за купуване на издателски гласове по време на изборите.

Новата си книга Тошев започнал да пише през март, когато още не бил решил какво ще прави. Не знаел докъде ще я докара, но междувременно вече я свършил, въпреки че това била дебела книга - 400-500 страница. Книгата се казвала Лъжата с подзаглавие Бойко, Георги и разни негодници. Мислел при тези две имена да постави и името Сергей, но впоследствие преценил, че първите двама са основните играчи.

Развеждал съм се колкото пъти е трябвало, влезе в лични теми Тошев. Каза, че не обичал да го лъжат, но най-много мразел сам да се излъже. На въпроса има ли нова жена в живота на Т. Тошев, той каза, че има нов вестник, който ще излезе на 3-ти януари.

Много е сложно с медиите, стана голяма майонеза в последно време, коментира Тошев. Преди време поетът Л. Левчев му казал, че медиите са не четвърта, а първа власт. Тогава Тошев му повярвал, но сега вече не бил сигурен, че това е точно така. В българската преса влезе мощно жълтата медийна раса, и сериозните вестници станаха жълти, което означава неверни, некоректни и неточни. Един вестник като германския Bild напр. в този смисъл не е жълт, там не може да се излъже, защото вестника ще го спукат от присъди, а у нас най-лесното е да излъжеш и окепазиш някого във вестник, каза още Тошев.

Уважавам Г. Първанов, съобщи Тошев и предрече на него и на Борисов общо политическо бъдеще. Били хора с характер, но не като Путин и Медведев.

На новата му визитна картичка пишело само Тошо Тошев. Мисля, че съм играл честно, не съм псувал никого на майка, а факта, че хората на които можех преди година да звънна по всяко време, и сега ми вдигат телефона, без да съм главен редактор, заключи журналистът.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5066 |07.12.2011 Германия ни пуска на трудовия пазар . 0| 6002 |05.12.2011 Пускат лифта на Боровец на връх 8-ми декември . 37| 5587 |22.11.2011 „Атака” пред разпад - още седем напускат . 19| 7770 |20.11.2011 Т. Тошев се колебае между "Власт", "Народ", "Преса" и "Трибун" за новия си вестник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads