Реклама / Ads
5| 6545 |16.10.2012 НОВИНИ

Трафопост се взриви в жилищна сграда в Бургас

.
Апартаментите на ниските етажи са най-силно засегнати Източник: petel.bg
Силна експлозия разтърси центъра на Бургас тази нощ. Взривът е станал в трафопост, разположен в мазето на жилищна кооперация. Жертви, след взрива няма, но е съобщено за ранени жители на блока, съобщава bTV.
 

Електричеството в блока спряло около 12:00 часа през нощта. Дошли двама техници от местното електроразпределително дружество EVN, които работили в трафопоста час след полунощ, поправили нещо и си тръгнали. Малко по-късно жителите на блока се събудили от силна миризма и извикали екипи на 112, за да видят какъв е проблемът. Преди да пристигне екип, около половин час след появяването на пушека, последвал силен взрив.

Два апартамента са напълно унищожени от експлозията, изпочупени са стъклата на съседни сгради. От силната ударна вълна са се обърнали автомобили, които са били паркирани пред блока. Хората в шок са прекарали нощта пред сградата.

"Стояхме с техниците, до 2 без 20 излизаха волтови дъги. При положение, че има извикан екип, единият от техниците изглеждаше видимо неадекватен. Не можеш да дойдеш, да смениш един бушон и да кажеш - всичко е наред. Това, че усетихме дима, ни спаси. Ако беше се случил само взривът, щяхме да сме мъртви. Ние просто нямаме апартамент. Двете стаи са изтърбушени", разказва Ани Колева, чийто апартамент е напълно разрушен. Унищожени са магазините, които са в кооперацията и са засегна доста жилища, намиращи се в блока.

Кметът на Бургас Димитър Николов каза, че всички разходи и щети, нанесени от избухналия трафопост в Бургас, ще бъдат поети от EVN. Николов заяви, че в момента се прави оглед на мястото и ако се установи, че има опасност за живота на живущите в блока, те ще бъдат настанени в хотел. Николов призова да бъде променен Законът за градоустройствения план и да не се дава възможност на компаниите да изграждат трафопост в жилищните блокове.

Гръмналият трафопост е проверяван три пъти от началото на годината до сега. През март съоръжението е било изцяло подновено, съобщиха официално от дружеството, чиято централа се намира в Пловдив.

Започнало е вътрешно разследване на компанията EVN за действията на дежурния екип, извикан от живеещите в блока два часа преди взрива. На сигнала за прекъснато електрозахранване се е отзовал авариен екип от техници и е отстранил повредата.
“На базата на направените кръвни проби е установено, че и двамата техници от екипа не са употребявали никакви алкохолни или упойващи вещества. Аварийният екип е реагирал своевременно на подадените сигнали и е действал в съответствие с вътрешните правила на дружеството при подобни ситуации, като са спазени всички изисквания”, категорични са от EVN.

Представители на дружеството се намират на мястото на инцидента и изчакват да приключат следствените действия на полицията, за да могат да направят собствена техническа експертиза. Работи се в тясно взаимодействие с представители на местната власт, пожарната и МВР за координиране на действията по преодоляване на щетите и подпомагане на пострадалите.

От енергийната компания изказаха съчувствие към подстрадалите. EVN e готово да заплатят щетите, причинени от аварията, в случай че отговорността на дружеството се установи категорично при следствените огледи и получените експертни оценки.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4950 |14.10.2012 Взривиха дискотека в Благоевград . 4| 5933 |12.09.2012 "Арсенал" се взриви повторно, от завода отричат . 1| 5494 |11.09.2012 Камикадзе се взриви на пъпа на Истанбул . 98| 9344 |19.07.2012 Син на алжирец и финландка, от Гуантанамо, взривил раницата?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads