Реклама / Ads
0| 4198 |31.08.2023 НОВИНИ

Трагедията в Йоханесбург: Сред жертвите има 7 деца. Чия е била сградата?

.
Седем деца са сред загиналите най-малко 73-ма души при взрива в Йоханесбург. Експлозията е отнела живота на 18-месечно бебе. Това е един от най-жестоките пожари в историята на най-големия град в Република Южна Африка, предават от BBC.
 

Десетки са пострадалите при взрива. Разследващите все още работят, за да установят причините за инцидента.

 

 Засега е ясно, че взривът е станал в изоставена сграда, в която обаче са живеели стотици хора. 

 

Сградата е била собственост на местната община и е отдадена под наем на неправителствена организация, която не може да бъде намерена. По-рано се твърдеше, че постройката е била изоставена, но в нея въпреки това са живеели стотици хора. Твърди се още, че сградата е била отдавна обявена като опасна за използване, но имотна банда я е превзела и е отдавала стаи под наем. 

 

Длъжностните лица обвиниха за трагедията престъпните "картели", които с е възползват от ”бедни и уязвими хора", като превземат - или "отвличат" - сгради и след това опасно ги препълват.

 

Такива сгради често са без течаща вода и представляват опасност от пожар поради множеството незаконни електрически връзки, необходими за захранване на наемателите.

 

В отговор на въпрос дали администрацията му ще поеме отговорност за трагедията, кметът на Йоханесбург Кабело Гуманда заяви, че администрацията му работи, за да реши проблема с превземането на необитаеми постройки. Лебоганг Майле, политикът, отговарящ за жилищата в местната провинция, каза, че има хроничен проблем с жилищата в района, като 1,2 милиона души се нуждаят от дом.

 

Длъжностни лица казаха, че всеки етаж от взривената постройка е приличал на самостоятелно селище.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3980 |30.08.2023 Среднощни руски атаки срещу Киев, летище в северозападна Русия е атакувано с дрон . 2| 4438 |29.08.2023 Кметът на с. Прилеп за трагедията: Отговорност би следвало да се потърси и на родителите на детето . 2| 3933 |29.08.2023 След трагедията в с. Прилеп: Полицията провежда специализирана операция в Сунгурларе . 4| 4228 |28.08.2023 Трагедията в Румъния: Бензиностанцията - собственост на кметски син. Хората знаели, че няма лиценз

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads