Реклама / Ads
3| 10886 |23.08.2013 НОВИНИ

Тръгвайте за риба, билетите без повишение

.
Тя вече е там...
Добра новина за риболовците. Слуховете за повишаване на цените на билетите за любителски риболов се оказаха неверни. Повишение няма да има, опровергаха от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА).
 
Режимът за издаване на тапиите остава същият, както досега. Билетите се издава за срок една седмица, един месец, шест месеца и една година. Цени са: 25 лв.- годишен билет, 15 лв. – 6 месеца, 8 лв. – 1 месец, 4 лв. – седмица. За издаване дубликат на билет за любителски риболов се събира такса в размер 2,20 лв.

От началото на 2013 г. до 1 юли са издадени 148 882 билети за любителски риболов. Документът е личен и поименен и не може да се преотстъпва на трети лица, иначе следват глоби. Билетите се отпечатват от агенцията и се разпространяват чрез териториалните й звена, държавните горски стопанства, държавните ловни стопанства, риболовни организации, сдружения и други лица.

Членовете на риболовни сдружения заплащат 80 на сто от определената такса за издаване и презаверка на билета за любителски риболов след представяне на членска карта на съответното сдружение, заверена за съответната календарна година.

Децата до 14-годишна възраст и хората с увреждания могат да извършват любителски риболов с безплатен риболовен билет в обектите за любителски риболов, като:

1. На децата до 14 години се издава билет за любителски риболов с валидност до навършването им;

2. На хората с увреждания до навършване на 65-годишна възраст се издава билет за любителски риболов за срока на валидност на документа, удостоверяващ увреждането;

3. На хората с увреждания, на които увреждането е определено пожизнено, се издава безсрочен билет за любителски риболов.

Лицата на възраст над 60 години за жените и 65 години за мъжете, както и лица от 14- до 18-годишна възраст могат да извършват любителски риболов срещу заплащане на такса за билет в размер 50 на сто от таксата.

Лицата под 14-годишна възраст извършват любителски риболов само с придружител, притежаващ билет за любителски риболов.

Физическите лица могат да извършват любителски риболов без билет във водите на Черно море при спазване изискванията на глава четвърта от Закона за рибарството и аквакултурите.

Лицата, упражняващи любителски риболов, са длъжни:

да използват не повече от 3 броя въдици (пръчки) за риболов с монтирани на тях до две куки (единични или двойни) в изкуствените водни обекти, в Черно море и река Дунав; във водите на Черно море може да се постави чепаре на една от въдиците;

да използват 2 броя въдици (пръчки) с монтирани до 2 броя куки (единични или двойни) при риболов в реките, старите речни корита, крайморските, крайдунавските и вътрешните езера и блата;

да записват улова от всеки риболовен излет по видове и количество (в килограми и бройки) в билетите за любителски риболов;

да носят по време на риболовен излет билетите за любителски риболов и да ги представят на контролните органи при поискване.

След еднодневен риболовен излет, при осъществяване на риболов в събота, неделя и на празнични дни риболовците запазват за себе си до 2 кг пъстървови риби, но не повече от 6 бройки. В делнични дни риболовците са длъжни да пускат обратно всяка уловена пъстървова риба. За всички останали видове риба риболовците запазват до 3 кг, с изключение на единичен екземпляр с по-голямо тегло. В случаите на улов на жаби и раци задържат до 50 екземпляра. В случай на улов на количество, по-голямо от определеното, уловените екземпляри се връщат незабавно във водата независимо от състоянието им.

Уловената риба и другите водни организми от любители риболовци не могат да бъдат предмет на покупко-продажба.

Любителският риболов се разрешава само през светлата част на денонощието през всички дни на седмицата, освен в периодите на забрана.

Времето е прекрасно за риболов и излет край реки, язовири, езера и на морето. Грабвайте въдиците и отивайте сред природата. Засега единственото нейдобство са комарите. Разбира се и нашенският навик да се изхвърля боклук сред природата.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5278 |06.05.2013 Не тръгвайте в последния момент, чака ви ад . 2| 5147 |13.01.2013 Московски: Около 5% ще поскъпнат билетите в БДЖ . 5| 5680 |09.01.2013 Вдигат жп билетите с 5 % . 27| 5865 |04.11.2011 Яка сеч в БДЖ; вдигат и билетите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads