Реклама / Ads
8| 5015 |06.12.2010 НОВИНИ

Трактора отпада като свидетел по делото за ямболската адвокатка

.
Алексей Петров
Алексей Петров трябваше да свидетелства пред Софийския градски съд по делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева. За призоваването му настояваха близките й и адвокат Весела Сотирова. В последния момент обаче Сотирова се е отказала от този свидетел.
 

Единият от мотивите бил, че с явяването на Трактора ще се предизвика голям медиен интерес, а също така, че показанията му нямало да изяснят нищо съществено, защото той се появил на басейна “Спартак” година след смъртта на Георгиева.

Мистериозният ход на близките на ямболската адвокатка донякъде е странен.
На последното заседание на 27 септември 2010 година се разбра, че бившият служител на ДАНС и обвиняем за организатор на престъпната група “Октопод” е бил работодател на убитата адвокатка. От ноември 1999 година до смъртта си на 26 февруари 2000 година Георгиева е работила за застрахователната компания “Спартак”.

Георгиева е работила за Алексей Петров в периода на убийството. Ако не съзирате заплаха в това обстоятелство, за лицата, които са обвинени и за прокурора Николай Колев. Мисля, че медиите разполагат с достатъчно информация за характера на делото и причините за убийството. Навсякъде се твърди, че Надежда Георгиева е разполагала с подробна информация за корупция на най-високите етажи. Отивайки, мисля на всеки е ясно, да работи при Алексей Петров, тя вече представлява реална заплаха, че тези доказателства, ако ги има и информацията в главата й са вече реална опасност. Аз мисля, че Николай Колев като висш касационен прокурор и то от въоръжените сили, не би могъл да не знае, че Алексей Петров е служител под прикритие. Тогава вече нещата отиват точно на мястото си. Това е реалната заплаха според мен”, обясни тогава адвокат Сотирова. Според нея Алексей Петров би могъл да разкрие информацията, с която е разполагала Георгиева. “Единственият въпрос, който ще задам на Алексей Петров е този – знаел ли е Николай Колев неговият статут към момента. Дали в качеството си на прокурор, Колев е знаел, че Петров е под прикритие”, заяви Сотирова.

Около две седмици след това вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов се срещна с германския разследващ журналист Юрген Рот. На срещата се разбра, че Цветанов е информирал Рот, че бившият главен прокурор Никола Филчев е разследван за две убийства – това на ямболската адвокатка Георгиева и на прокурора Никола Колев. Близките на ямболската адвокатка пък обвиниха Цветанов, че говори “абсолютно неграмотно” и изявленията му пречат на делото. „Моля да не героизираме тази личност – прокурора Никола Колев. Моля да не се обединяват двете дела“, каза тогава сестрата на убитата адвокатка Маргарита Георгиева. “Никой не се обърна към нас и в момента много хора се упражняват на наш гръб”, така близките коментираха изявленията на вътрешния министър, че има нова хипотеза за убийството на ямболската адвокатка.

Надежда Георгиева бе съсечена със сатър в дома си в столичния квартал “Стрелбище” на 26 февруари 2000 година. Тялото й бе открито увито в одеало и включен калорифер, с цел да се разложи по-бързо. По делото е замесено и името на бившия главен прокурор Никола Филчев, за когото се смята, че адвокатката е разполагала с информация. Прокурорът Николай Колев бе убит преди Коледа през 2002 година. Съпругата на Колев Нанка Колева и още един свидетел заявиха, че Никола Филчев собственоръчно е умъртвил Георгиева. След ареста на Алексей Петров по “Октопод”, пък Едвин Сугарев заяви в редица интервюта, че според него зад убийството на ямболската адвокатка и прокурора Николай Колев, стои бившият главен прокурор Никола Филчев и евентуално Алексей Петров.

Софийският градски съд все още чака отговор от Кралския съд във Великобритания по европейската заповед за арест на подсъдимата Димитринка Калайджиева. Тя, съпругът й Пламен Калайджиев и Орлин Аврамов са обвинени за убийството на ямболската адвокатка. Делото срещу Димитринка се водеше задочно, защото от лятото на 2000 година тя напуска страната и се установява в Лондон.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6402 |06.12.2010 ВСС: Делото "Наглите" е изрядно . 1| 5516 |03.12.2010 Натискат Демби да свидетелства срещу Баретата . 2| 4645 |02.12.2010 Отсъстващ свидетел отложи делото срещу Ал. Томов . 50| 5748 |01.12.2010 Земляк издига Трактора за президент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads