Реклама / Ads
7| 9171 |22.01.2024 НОВИНИ

Тръмп остана само с един конкурент, Рон Десантис се оттегли

.
Рон Десантис
Рон Десантис, претендентът за номинация на Републиканската партия, преди месеци смятан за най-добрият кандидат, който да измести Доналд Тръмп от състезанието за Белия дом, обяви изненадващо, че прекратява кампанията си.
 

Във видео послание той обяви, че подкрепя Тръмп за нов мандат от партията да се изправи срещу президента Джо Байдън на 5 ноември.


Това е отказ много рано в реалната фаза на първичните избори и оставя единствено Ники Хейли като опонент на бившия президент. Предвид значителната преднина на Тръмп по популярност, много вероятно е той да си осигури достатъчно гласове на делегати за партийния конгрес през лятото още тази пролет, може би през март.

 

Така на 21 януари - много месеци преди изборите, е практически ясно, че започва битката между Тръмп и Байдън.






През деня започнаха да се промъкват догадки, че предстои някакъв подобен ход от губернатора на щата Флорида, защото бяха отменени събитията от програмата му и бе под въпрос дали ще се появи вечерта на дебати за партийните избиратели от щата Ню Хемпшир.


След като няколко проучвания показаха през 2023 г., че Десантис доближава Тръмп по популярност, последва слаба кампания, погрешна стратегия, избирателите така и не го харесаха и бившият президент има безспорен контрол над симпатизантите си. Според критици на неговия подход той е превърнал Републиканската партия в своеобразна политическа секта с култ към личността му.


Над 70% от републиканците имат позитивно отношение към Тръмп и задачата на Десантис бе много сложна - едновременно да опитва да спечели и част от тръмпистите, и част от тези, които страстно ненавиждат бившия президент, коментира "Ройтерс". Той се провали и в двете задачи.






Хейли се очерта като умерена алтернатива, докато Десантис продължаваше с много от тезите на Тръмп, опитвайки се на моменти да изразява по-консервативна позиция. Това важи и за абортите - въпрос, който се оказа, че носи победа на демократите в няколко щата миналата година.


Той бе и против продължаване на военната помощ за Украйна. В партия, която традиционно е била про-бизнес, Десантис започна открита битка с "Дисни", след като корпорацията се изказа срещу щатските ограничения на обсъждането в клас на въпроси за сексуалността и социалния пол. През лятото мнозина донори започнаха да го изоставят.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5201 |22.01.2024 Ще се разберат ли зърнопроизводителите и властта? . 0| 4110 |22.01.2024 43 нови случаи на COVID-19 за последното денонощие у нас . 0| 4162 |22.01.2024 Грипна епидемия в нови 2 области - Габрово и Пловдив . 0| 4238 |22.01.2024 Студ и мраз - минимални температури до минус 8°, максимални - 6

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads