Реклама / Ads
0| 6083 |11.10.2012 НОВИНИ

"Он травел" остават без лиценз след поредната измама

.
Турският курорт Мармарис
След като от туроператорската агенция „Он травел се издъниха за пореден път, от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма започнаха процедура по отнемане на лиценза им, съобщи на пресконференция зам.-министърът във ведомството Иво Маринов.
 

Мотивът - системни нарушения на фирмата, като в момента се изготвя доклад. Поводът са последните два случая само за една седмица с изоставени туристи на туроператора в Испания и Турция.

По данни на Комисията за защита на потребителите през 2011 и 2012 г. са написани общо 7 акта на компанията за административни нарушения. Сред тях са липса на писмени договори, липса на реквизити по издадени ваучери за почивка, промяна на условия "в движение" и др. При всички случаи глобите към дружеството са символични - по 250 до 500 лв. Членът на комисията Александър Масларски обясни, че ниските санкции се дължат на разпоредби в закона.

Вчера вечерта стана ясно, че около 40 клиенти на туроператора "Он травел", които са на почивка в турския курорт Мармарис, са се оказали с непреведени към хотелите суми за настаняване. Преди около седмица пък 88 души, клиенти на същата фирма, не можаха да се приберат по план от Испания.

Туристите, настанени в различни хотели в курорта Мармарис, са разбрали на място, че туроператорът "Он травел" не е превел средствата за настаняването им на местните хотелиери, въпреки че са закупили пакетите си предварително.

Туристи от групата се оплакаха пред БТВ, че хотелиерите на място са ги предупредили, че ако не платят настаняването си, ще подадат сигнал в полицията. Повечето от хората обаче нямали в себе си достатъчно пари. От групата казаха още, че никой от почиващите не е успял да осъществи връзка с представителя на "Он травел" в курорта, както и със служители в българския офис. Днес никой не отговаряше на телефоните на фирмата, а офисите й бяха затворени.

Иво Маринов съобщи, че вече е намерен изход за ситуацията. Партньорът на "Он Травел" в Турция ще уреди престоя им до събота, когато изтича ваканцията на групата, както и връщането им в България с автобуси и самолети в зависимост от пакетите, които са заплатили. Впоследствие тази фирма ще си потърси парите от застрахователя, към когото "Он травел" има застраховка за професионална отговорност с покритие от 1.2 млн. лв.

В икономическото министерство и Комисията за защита на потребителите няма информация дали други българи са на почивка в чужбина с този туроператор, нито дали им предстои такава. Компанията е трябвало днес сутринта да предостави документи покрай проблемната почивка на българи в Испания от миналата седмица, но никой не се е явил.

В момента собственикът и управителят на дружеството се издирват с полиция, а офисите на компанията са затворени. Никой не отговоря и на обявените мобилни телефони за спешни случаи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5092 |10.10.2012 Две от "Пуси райът" остават в затвора, освободиха една . 6| 5548 |08.10.2012 Социолози: Все още остават трайни нагласите ЗА Белене . 69| 6113 |18.09.2012 Менда Стоянова: Данъците в България остават ниски и през 2013 г. . 12| 5650 |17.09.2012 Българските моряци остават в затвора в Испания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads