Реклама / Ads
43| 10501 |11.06.2014 НОВИНИ

Д-р К. Тренчев пред Фрог: Със служебно правителство изпадаме в безвремие

.
Лидерът на КТ „Подкрепа” д-р Константин Тренчев очерта пред Фрог нюз какво да очакваме оттук нататък при падането на кабинета. Той посочи откъде идва кризата и какви са вижданията му за преодоляването й.
 

 

Интервю на Даниела Николова


- Г-н Тренчев, вашето искане за предсрочни избори е изпълнено. Сега накъде?

 

- В държавата има системна грешка на базата на основополагащия документ, който разписва отношенията и взаимоотношенията и баланса между институциите. Това е наша позиция от далечната 90-та година и за съжаление се потвърждава с неумолима сила всеки път. Колкото и пъти да сме го казвали, политическият елит не разбира, че трябва да поправи основния документ върху който се основава държавата. Затова кризите ще продължават и задълбочават. Ние ще оставаме на плоскостта – този виновен, онзи виновен. Аз не казвам, че няма виновни, има индивидуален момент, но има и системен момент, затова искаме да обърнем внимание.

 

Що се касае до конкретната ситуация БСП плаща дългогодишен данък за своя ортаклък с ДПС. Този данък стана непосилен и един от факторите заради който голяма част от електората на БСП не отиде да гласува. Аз наричам това наказателно негласуване. Вторият фактор, който спря хората да гласуват, е руско-украинската криза. При един електорат, който е на 99, 6 % русофилски, неясните позиции на отделни членове на кабинета, рязари хората и те изразиха своя глас с негласуване. Третият фактор е персоналната оценка на този електорат за семейство Станишеви.

БСП са много интересен електорален феномен. Върхушката в огромната си част е олигархична, т.е. има хора с много пари. И на фона на това имаме безумно беден електорат, който върхушката крепи с някакви социални лозунги, които никога не изпълнява.  

Предвид изключително тежкото положение у българина, у него се разви една неприязън към хората с пари и особено към тези, които демонстрират това по един нагъл начин. Четвъртият фактор е АБВ, който пусна кръв, но не му стигна. Това са четирите основни фактори, които обясняват изборния провал. Погледнато реално трябва да злорадствам, защото с БСП винаги сме били контра от далечното десидентско минало. Но не злорадствам, защото очите ми видяха много разрушения, падения и ми е мъчно затова, което става в държавата.

 

- Какво ще се случи оттук насетне?

- За съжаление нещата се очертават доста песимистично и основавам това си твърдение със следните аргументи:

Това правителство, което си отива, предполагам в петък, нямаше авторитета и куража да направи сериозни реформи, ако приемем теоретично, че е имало идея какво да прави, но не му е стигнал куража. Проблемите в държавата не са от вчера. За съжаление не сме Белгия, която откара 22 години без правителство. При това положение политическите решения са много важни за функционирането на държавата и нейната икономика. Нямаха куража да вземат кардинални решения да започнат реформи.

Със служебното правителство изпадаме в едно безвремие, тъй като то ще се оправдава, че нямаме права. Ще каже: Нашата работа е да подготвим изборите.

Очертава се трудно предсказуема комбинация.

 

Ето как изглеждат в момента нещата. Дефицитът в Здравната каса е 460 млн., дълговете на болниците са към 480 млн. Това прави 1 милиард. Само мини „Марица изток”, за които моите миньори копаят въглища, дължат над 110 млн. Централите не плащат тези пари, защото не им плаща НЕК. Това е един компонент от енергетиката, която върви стремглаво надолу. Новото правителство ще започне както много пъти досега да говори: Те старите оставиха това и това. Така пак ще минем в режим на обвинения и оправдания. А проблемите си вървят и задълбочават. Очаквам една много тежка есен, а за зимата не желая да мисля.

 

Това което става в момента в политиката не ме учудва. Познавам всички политически играчи още от 89-та година и общата черта между всички тях е, че искат да са в политиката, за да правят пари колкото се може по-бързо и колкото се може повече. Почтените хора на ниво министър нагоре честно казано ще се затрудня да изброя. Има- няма10 човека.       

 

-Премиерът Орешарски от почтените или непочтените е?

- Аз не персонифицирам, казах, че много са малко хората, които влязоха почтено и излязоха почтено.

Като почтени мога да посоча проф. Николай Василев, който почина наскоро, Никола Василев, вицепремиер от времето на Филип Димитров, Жан Виденов. Отделни личности има, но те по-скоро подчертават правилото.

 

- Как разчитате ситуацията в левицата?

-Единственият вариант, който може да ги реанимира, е да си намерят нов войвода. Той може да отвори вратата и да прибере отново АБВ.

 

- АБВ да се върнат?!

- Съществува такава опция. Упорството на стария войвода прелива кръв на АБВ. Партията се явява алтернатива на лявото, но да се говори за ляво и дясно в България е условно. Има конвергенция на лявото и дясното и в световен мащаб, има сближаване в позициите, няма ясно очертани граници.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5301 |11.06.2014 Близнашки за Фрог: Опитът за надлъгване с историята приключи неуспешно . 3| 4966 |11.06.2014 Цачева предлага сделка за петия вот на недоверие . 29| 5789 |10.06.2014 Паскалев:Дъбов да се маха от предизборния щаб на БСП . 25| 4728 |10.06.2014 Б.Гуцанов прогнозира:Предсрочни избори с председател Станишев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads