Реклама / Ads
4| 4974 |09.02.2015 НОВИНИ

Трета дисциплинарка срещу съдия Ченалова

.
Съдия Румяна Ченалова от СГС
По предложение на правосъдния министър Христо Иванов Висшият съдебен съвет образува поредното дисциплинарно производство срещу съдия Румяна Ченалова от Софийския градски съд. То бе внесено във ВСС миналата седмица. В хода на проверката на дейността на синдика Панайот Велков в министерството са открити нарушения, извършени от съдия Ченалова.
 
За членове на дисциплинарния състав бяха избрани Магдалена Лазарова, Калин Калпакчиев и Димитър Узунов, информира "Правен  свят".

Това е третата дисциплинарка срещу Ченалова. На 17 декември 2014 г. по предложение на петима членове на ВСС бе образувано дисциплинарно производство срещу нея за констатирано забавено произнасяне по около 50 дела, като само по едно е близо година, за това, че е демонстрирала предубеденост в становището си по казуса "Белведере", публикувано на сайта на СГС, което уронило престижа на съдебната власт и за забавено администрирането на жалбите по делото за фалита на двете дружества, дъщерни на френска компания.

На 15 януари ВСС образува друго дисциплинарно производство срещу съдийката. Според петимата вносители Димитър Узунов, Юлиана Колева, Михаил Кожарев, Георги Колев и Румен Боев, тя е нарушила чл. 307, ал. 4, т. 2, 4 и 5 от Закона за съдебната власт. Става дума за действие или бездействие, което неоправдано забавя производството; действие или бездействие, което накърнява престижа на съдебната власт; неизпълнение на други служебни задължения. По неофициална информация става дума за това, че не се е произнесла по искане на адвокати на обвиняемите по делото "САПАРД" от преди четири години за отмяна на наложени две обезпечителни мерки.

Това производство днес беше обединено с другото по "Белведере". Тези две дисциплинарни производства бяха обединени в едно.

Същевременно срещу Румяна Ченалова има и още една дисциплинарка, която е за действията й като адвокат по казус, свързан с македонска фирма. Става дума за скандал с източването на 2.5 млн. долара от македонския държавен тютюнев холдинг "Македония табак". В Македония имаше разследване, през лятото на 2014 г. то бе прекратено и от македонска страна изпратиха материалите в Стара Загора, тъй като Ченалова е посочила тамошния си адрес като адрес за призоваване. Вероятно това производство ще бъде прекратено.

На 22 януари ВСС отстрани съдия Ченалова от длъжност за срок от 6 месеца.
Междувременно днес членовете на съвета отказаха да разгледат писмото на Съюза на съдиите, които поискаха Светла Петкова да се извини на магистратите от Върховния касационен съд, а съветът да вземе отношение за нейното поведение. Мотивът на ВСС за отказ да обсъди писмото е, че бил силно ограничен днес във времето, имало заседания на комисии.

Магистратската организация силно възрази срещу изказване на Петкова от 29 януари, по време на изслушването на двамата кандидати за председател на Върховния касационен съд. Тогава Петкова обвини съдия Павлина Панова, че е част от статуквото в Наказателната колегия на ВКС, което не било подобрило състоянието на съдебната власт в борбата срещу корупцията, а проблемите дори се задълбочили.

ССБ напомнят на Петкова, че съдът не е "борец срещу престъпността", което показвало неразбиране и незачитане на ролята на съда като безпристрастен арбитър и гарант за върховенството на закона. И добавят, че с изказването си Петкова е породила незаконосъобразни очаквания за ролята на съда.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4595 |05.02.2015 ВСС възобновява дисциплинарното производство срещу съдия Петър Сантиров . 10| 5191 |02.02.2015 Корумпиран румънски съдия за 22 години в затвора . 15| 5983 |30.01.2015 Ген. Атанасов: Плевнелиев да не подписва указ за съдия №1 на Лозан Панов . 25| 7330 |27.01.2015 Йонко Грозев стана български съдия в Страсбург

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads