Реклама / Ads
15| 5014 |21.07.2014 НОВИНИ

Тревога на РБ: Гаранция от 100 млн.евро бетонира "Южен поток"

.
Реформаторският блок обяви, че правителството се готви чрез отпускането на държавна гаранция за 100 млн. евро за започването на строежа на газопровода "Южен поток" да направи финансово необратим проекта.
 

Премиерът Орешарски да каже известно ли му е за издаването на гаранция от Българската банка за развитие (ББР) и Българската агенция за експертно застраховане (БАЕЗ) за "Южен поток“, отпусната ли е вече тази гаранция и ако не е, ще позволи ли той българският данъкоплатец да плати 100 млн. евро, попита на пресконференция Трайчо Трайков, член на Гражданския съвет на Реформаторския блок.По думите му тези действия се предприемат, не зависимо че строежът на газопровода може да не се случи, заради претенциите на Европейската комисия, че проектът не спазва европейското законодателство за газовите мрежи.

 Ако трябва после да се спре, забави, промени проектът, тези 100 млн. трябва да се платят от българските данъкоплатци, обясни още Трайков.Вече говорим за потенциални опасности за страната ни от "Южен поток“, според Трайков."Информирахме, че "Газпром“ пише българското законодателство в сектора в разрез с европейските ангажименти на България, за поръчките за милиарди за "свои“ фирми, за влагането на пари за дейности, които не са законовообосновани. Принудихме Стойнев и Орешарски да декларират, че няма да правят нищо по „Южен поток“, което би имало лоши последици за България. Орешарски обеща да замрази проекта до изчистването на всички въпроси по него, но ето че възниква този за банковата гаранция от ББР", посочи Трайков.

 Той коментира и финансовите резултати на държавната електрическа компания, която в петък отчете 143 млн. лв. загуба, пасиви за над 1 млрд. лв., огромни дългове към топлоцентрали, банки и собственика си и сринат износ на електроенергията. Трайков каза, че не е изненадан от това, тъй като "Националната електрическа компания" (НЕК) е станала жертва на ценовия модел и на желанието на управляващите чрез нея и другите компании в сектора да поддържат ниски цени, за да не им търсят сметка хората за действията им в енергетиката.

 В бъдеще, според Трайков, секторът трябва да се върне в баланс, така че приходите да са равни на разходите. Начините това да стане са различни – чрез промяна в цените, постигане на ефективности в работата на компаниите и като се спре да се харчат повече пари от нужното, обясни бившият министър на икономиката и енергетиката в кабинета на ГЕРБ.

 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4515 |17.07.2014 Фалшив сигнал за затрупани хора в София вдигна по тревога полициятаа . 1| 5746 |19.06.2014 Д-р Н. Карастоянов на свобода срещу 3000 лв. гаранция . 1| 5049 |05.06.2014 Тревога! Дим в лондонския небостъргач "Шард" . 9| 5413 |06.05.2014 50 млн.евро похарчили нашенци в Гърция за празниците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads