Реклама / Ads
0| 8185 |06.07.2022 НОВИНИ

Тревожна новина: Русия блокира за 30 дни един от най-големите нефтопроводи в света

.
Още една тревожна новина за глобалния нефтен пазар: Русия блокира за 30 дни един от най-големите експортни нефтопроводи в света – този на Каспийския тръбопроводен консорциум (КТК) по маршрута от Тенгиз в Казахстан до пристанище Новоросийск. Капацитетът му е 67 млн. т годишно като през миналата година реално са транспортирани 61 млн. т, което прави 1,2 млн. барела дневно. Това е около 1,3% от световното нефтено потребление и близо 2% от международната петролна търговия.
 

Формалната причина за спирането на тръбопровода е решение на районен съд в Новоросийск, който санкционира КТК заради нередности в документацията, свързана с плана за справяне с аварийно разливане на нефт.

 

Тръбопроводът на КТК пренася нефт от трите най-големи казахстански находища Тенгиз, Кашаган и Карачаганак, а също от руски петролни полета в каспийския регион. За 2021 г. по тръбата са минали 53 млн. т казахстански нефт (67%) и 7,7 млн. т руски (13%). По Тенгиз-Новоросийск минават 81% от целия нефтен износ на Казахстан, който през 2021 г. е на бил на стойност $31 млрд.


Бруталният удар срещу казахстанския нефтен износ може да има две обяснения. Първото е свързано с желанието на Казахстан за предпазливо дистанциране от Москва в сферата на икономиката. Тези дни финансовото министерство в Нур-Султан публикува за обществено обсъждане проекта на заповед за налагане на ограничение за износ на попадащи под западните санкции стоки от Казахстан за Русия. Въпросът се свежда до това дали Москва ще успее да вкарва забранените стоки през казахстанска територия, възползвайки се от това, че поне на теория Евразийският икономически съюз представлява зона за свободна търговия и не би трябвало да има вътрешни бариери за движението на стоките. В този контекст петролният износ по тръбата Тенгиз-Новоросийск се използва като лост за натиск върху Казахстан.


Другата цел на Москва е да подгрее още повече напрежението на световния петролен пазар, да тласне цените нагоре и да покаже на европейците, че те ще бъдат в голяма беда, когато в края на годината спрат вноса на руски нефт. Трябва да се има предвид, че огромната част от казахстанския петрол, идващ по тръбата на КТК, отива именно в страните от ЕС.


Новият рязък ход на Русия на полето на енергийната геополитика показва, че Кремъл се готви за дълга и безкомпромисна конфронтация в режим на санкции. Москва клати енергично и без това нестабилната лодка на глобалния нефтено-газов баланс, дори и с риск тя самата да падне извън борда. Блокирането на нефтопровода Тенгиз-Новоросийск се вписва в руслото на политиката на спиране на газовите доставки и шантажиране на европейските клиенти на „Газпром“. И тази политика на Кремъл не се влияе от никакви сантименти, нейна жертва могат да паднат дори и най-близките руски съюзници.

 

Пламен Димитров

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7012 |05.07.2022 Пети топ мениджър на "Газпром" почина при странни обстоятелства в Русия . 0| 2805 |05.07.2022 Русия щяла да изнася зърно от окупираните райони в Украйна за Близкия Изток . 0| 3139 |05.07.2022 Поптодорова: Ще бъдат експулсирани наши дипломати, поне едно консулство ще закрият в Русия . 0| 3418 |04.07.2022 Русия обвини Вашингтон за изгонените дипломати от България: Ще отговорим със същото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads